13. Jula 2020.

Straha nema, samo mora i odmora (FOTO) – BIG priče iz Turske peti dio

Ispred hotela nas čekaju vozači u  svojim malim autima, koji najviše podsjećaju na prevozna sredstva koje koriste golferi, što i ne čudi s obzirom na veliki broj golf terena i takmičenja koja se održavaju u Antaliji.

Pet minuta vožnje i tu smo. Dolazimo u restoran sa kojeg se pruža veličanstven pogled na sami Amara Dolce vita kompleks. Prije večere popeli smo se na svjetionik da bismo napravili još nekoliko sjajnih fotografija.

Pogled iz restorana

Za večeru smo imali morske specijalitete, a ja sam kao vrsni nepoznavalac morskog svijeta uzeo da probam sabljarku. Najbolji način da se poslije slane ribe zasladite u Turskoj je sa jednom baklavom. Trudili su se Turci da naprave svakakva jela, ali najbolja su ona njihova tradicionalna, poput raznovrsnih kolača.

Pretposljednji dan sam završio pijući njihovo tradicionalno pivo Efes na balkonu hotelske sobe uz zvuk talasa i posmatranje mjesečine. Efes pivo je veoma pitko, nije mnogo gazirano i ne stvara kiselinu, pa je preporuka svakome ko dolazi u Tursku da ga proba.

Koktel majstor

Šta još treba probati na ljetovanju u Turskoj?

Jedna od nezaboravnih atrakcija za djecu i odrasle su akva parkovi koji se nalaze u većini kompeksa u Antaliji. To je zabava koja ne prestaje.

Akva park

Turista u Turskoj je mnogo manje nego prethodnih godina, ipak ovi koji su došli preporučuju svima dolazak.

“ Skoro svake godine dolazimo u Kemer, ovo je najbolje mjesto za moju porodicu jer svi mogu dobro da se zabave. Ne plašimo se trenutne situacije zato što su agencije i organizatori sve uradili da bismo se osjećali sigurno”, rekao nam je Ahmed iz Ankare, koji ovdje dolazi već treću godinu.

Više od milion turista godišnje dolazi iz zemalja bivšeg SSSR-a (Rusija, Ukrajina, Bjelorusija) i prema tom broju, oni spadaju prvu kategoriju turista u Turskoj po brojnosti. Jedan od onih koji je prvi došao je i Sergej iz Harkova.

“ Dolazim drugi put u ovo mjesto zajedno sa svojim prijateljima.  Mnogo su manje gužve ovdje, nego u mom gradu, tako da se ovdje manje plašim virusa nego kod kuće. Uplatio sam All inclusive smještaj i sada deset dana uživam ne misleći ni na šta drugo.”

Dan sam proveo boraveći na plaži uz koktele, posjetio sam nekoliko bazena i akva park, a između toga sam ručao u restoranu na plaži. Da bismo saznali ko je najodgovorniji za turiste i ko se najviše trudi da bismo se svi osjećali ugodno, naš vodič nas je pozvao posljednje veče na večeru u italijanski restoran da bi nas upoznao sa ključim ljudima po pitanju turizma u Turskoj.

Generalni direktor agencije koja je najvažniji faktor u dovođenju turista iz Rusije, Njemačke i glavni saradnik Kontiki agencije u Turskoj je Sezgin Ozer,  doskorašnji potpredsjednik fudbalskog kluba Antalijaspor. U razgovor za naš radio istakao je neke važne stvari vezane za ovogodišnju turističku sezonu.

“ Prošle godine je preko naše agencije u Tursku  došlo 1.2 miliona turista. U martu je grad Antalija bio zatvoren i pribojavali smo se šta će biti, ali Turska je prepoznala značaj turizma i otvorila naš grad. Svima koji žele da dođu preporučujem da se ničega ne plaše, da vide svojim očima da smo preduzeli sve mjere da ih zaštitimo od bilo kakvog oblika zaraze.”

Sezgin Ozer

Ovogodišnja sezona u Turskoj je počela u julu i trajaće do oktobra i s obzirom na situaciju organizatori su zadovoljni jer s vremenom dolazi sve više gostiju. Trenutno na ljetovalištima u Turskoj hoteli rade sa 50% smanjenim kapacitetima zbog preporuke Vlade Republike Turske.

Sve je zanimalo šta bi se desilo u slučaju da se pojavi zaraza kod turista.

“ Radimo u koordinaciji sa bolnicama, te turiste bismo prebacili u poseban hotel namijenjen ljudima oboljelim od Korone u kojem bi se zadržali do njihovog oporavka” objašnjava Ozer.

Toliko smo nahvalili Tursku prethodnih dana, ali evo još nekoliko zanimljivih stvari vezanih za ekonomiju. Ljudi koji drže kompleks u kojem se mi nalazimo, drže još dva takva i imaju ukupno 10.000 zaposlenih radnika. Samo 500 radnika dolazi van Turske, a to su najčešće zemlje koje su nekada bile u sklopu Otomaske imperije, kao što su Kirgistan, Tadžikistan i Turkemistan.

Turci su svim zemljama u kojima su vladali dali nastavak –STAN – Uzbekistan, Srbistan (Srbija), ali postoji samo jedna zemlja koja nema taj nastavak, a to je Bosna i Hercegovina. Zašto je to tako nisam saznao.

Plata sezonskog radnika u Turskoj se kreće od 400 do 600 dolara mjesečno,  dok najveću platu imaju menadžeri, oko 1000 dolara. Ugostiteljski radnici zbog male plate, sve nade polažu u bakšiš, a kada im ostavite bakšić nosiće vas na leđima ako treba.

Noć je veoma brzo pala, dok smo kraj bazena uživali u čarima italijanske kuhinje uz zvuke violine. Mjesečina je obasjala Meditaran, kofer se polako pakuje, legao sam u svoj udobni krevet i čekam novo jutro, jutro povratka.

Do sutrašnjeg povratka, šaljem vam BIG pozdrav iz Antalije.

Pročitajte prva četiri teksta.

1.Dolazak i procedure

2.Hotel, sobe, hrana i usluga

3. Zanimljivosti o Turskoj

4.Savršen odmor

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare