Putovanje u "doba korone" iz BIG ugla. Pogledajte kako izgleda prvi let avionom iz Banja Luke za Antaliju (I dio) - BIGportal.ba
BIG preporuka Magazin Zanimljivo

Putovanje u “doba korone” iz BIG ugla. Pogledajte kako izgleda prvi let avionom iz Banja Luke za Antaliju (I dio)

“Letimo zajedno u neki drugi svijet”… glase stihovi Zabranjenog pušenja. Ekipa BIG Radija bila je gost na ovogodišnjem prvom letu iz Banjaluke koji je organizovala Kontiki agencija. U seriji od 5 članaka svakodnevno ćemo Vas obavještavati kako izgleda ljetovanje u “doba korone”

Da sezona nije propala i da je Sredozemno more na dohvat ruke potvrđujemo i mi sa BIG radija koji smo zajedno bili na prvom ovogodišnjem direktnom letu iz Banja Luke za Antaliju (Turska). Međutim, u ovo vrijeme, toplotu mora i sve njegove čari ostavićemo za posljednje pasuse, a ono što je najvažnije, ispričaćemo hronološki.

Polazak:

Putnici su na aerodrom u Banjaluci stigli tri sata prije polijetanja aviona. Svi su u prostorije aerodroma ulazili noseći maske, dok su radnici Kontiki agencije na ulazu mjerili tjelesnu temperaturu svih putnika. Sve ostalo je bilo u skladu sa redovnom procedurom. Čekiranje karata, pasoška kontrola i na kraju pretresanje pred sami ulazak u avion.

Na ulazu u avion, putnike su dočekale stjuardese, obučene u zaštitna odijela, maske za lice, rukavice i vizire, koje su svim putnicima dijelile sredstva za dezifekciju i zaštitne maske avio kompanije. Avion je sa banjalučkog aerodroma je poletio u 13:50h.  Nikakve specijalne mjere ne postoje u avionu, kao i do sada omogućen je odlazak u toalet, te kupovina sendviča, grickalica i pića kod stjuardesa.

Let je trajao dva sata, i uz kratke turbulencije, avion je sletio u 16h na aerodrom u Antaliji. Putnike je vozila Turska aviokompanija “Freebird”, koja se može pohvaliti veoma udobnim i savremenim avionima. Za vrijeme trajanja leta svi su popunili formular, za slučaj da im se na kraju ustanovi da su pozitivni na Covid 19.

Dolazak

Svjedoci smo posljednjih dana otvaranja i zatvaranja granica, testiranja putnika i svega sličnog, pa je najveća enigma bila šta nas očekuje iza izlaznih vrata aviona.

A tamo? Ništa neobično.

Prilikom pasoške kontrole svi putnici su držali jedan metar rastojanja, a ono što smo naknadno čuli je da nam je svima mjerena tjelesna temperature uz pomoć kamera. Nikakvih dodatnih mjera nije bilo, niko nije testiran i niko nije odvajan iz grupe. Procedura se odvijala skoro pa kao za vrijeme redovne situacije.

Po izlasku sa aerodroma novinarsku ekipu je dočekao poseban kombi, koji ih je prevezao do 50km udaljenog mjesta Kemer. U toku polučasovne vožnje do Kemera, Dušan, vodič Kontikija, koji već 10 godina provodi na turskim plažama objasnio nam je mnogo zanimljivih stvari.

Antalija broji dva miliona stanovnika, iako Turska od turizma godišnje uzima 15% BDP, Antalija pored sjajne turističke ponude može se pohvaliti i odličnom industrijom, koja ovu regiju čini jednom od najbogatijih u Turskoj. Turci imaju besplatno osnovno i srednje školovanje, pa se shodno tome čak 90% Turaka smatra pismenim. Jedan od najvećih Univerziteta se nalazi upravo u Antaliji, čije troškove kao i kod drugih državnih Univerziteta snosi država Turska.

Sa prostora današnje Antalije je rodom i Sveti Nikola.

Moderni Turci uglavnom imaju jedno dijete, jer žele sve da mu priušte, plaše se da će u slučaju da imaju više djece pasti u siromaštvo, to naravno nije slučaj sa pograničnim dijelovima.

Turaka ima 90 miliona, ali u taj broj ne spadaju Kurdi, koji ne daju da se prebroje.

Antalija ima čak svoju filharmoniju, što nemaju mnogo veći gradovi od nje.

Kemal Ataturk je otac nacije i sve ono što Turci danas imaju, moraju zahvaliti njemu.

Najviše turista na prostor Antalije dolazi iz Njemačke, Rusije, Ukrajine i Irana. Turisti iz naših zemalja spadaju u tek treću kategoriju turista u Tursku.

Nije lako integrisati se u Tursku, ali kada jednom uspijete, gledaju vas kao braću.

To su samo neke zanimljive činjenice o Turskoj i Antaliji. Stižemo pred hotel Nirvana.  Čekiramo sobe. Prije čekiranja, radnici hotela mjerili su nam temperature i popunili smo formular u slučaju da smo u posljednje dvije sedmice bili u kontaktu sa zaraženim.  Inače, cijena COVID19 testa u Turskoj je 15 eura.

Hotel je veoma luksuzan, a u Ultra All Inclusive apartman spada korištenje svih usluga u hotelu.  Sobe su prostrane sa pogledom na more, a dok sjedite na balkonu miris Mediterana vas osvježava.

Naveče je organizovana posebna večera za medijske radnike u Steak house, čiji je organizator bio vlasnik kompletnog Hotel Nirvana Resorta.

Turisti, kako kažu, nisu uplašeni zbog trenutne situacije, jer da su uplašeni ne bi se ni usudili krenuti na put. Na ulici većina turista nosi zaštitne maske, kao i osoblje hotela. Sve je to stalo u prvi utisak, a prvi utisak je da dolazak u Tursku nije bauk, da kontrole nisu strašne i da se u većini praktikuje ono osnovno potrebno da bi se zaštitili od Korona virusa. Takođe, treba napomenuti da se u restoranu konobari svima pojedinačno dezinfikovali ruke, što je za pohvalu. Možda bi se to moglo primjenivati i kod nas…

Antalija i mjesto Kemer je idealno za odmor sa porodicom, a jasno je bilo vidljivo da je upravo njih bilo najviše na ovom putovanju. Zajedno sa kolegama iz drugih redakcija i ekipom Kontikija ostajemo narednih 5 dana u Turskoj i potrudićemo se da Vam u pet zanimljivih članaka detaljno dočaramo kako izgleda putovanje u doba Korone.

Da, pitate se sigurno kakvo je vrijeme i more. Više o tome, ali i ostalim zanimljivostima sa putovanja pišemo sutra u II dijelu.

Do tada, BIG pozdrav.

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar