- četiri veće jabuke
- 200 grama brašna
- 250 mililitara mlijeka
- četiri kašike šećera
- jedna vrećica vanilin šećera
- dvoje jaja
- malo soli
- ulje
Priprema:
Umutite jaja, šećer, vanilin šećer i so. Potom postepeno dodajte mlijeko i brašno. Smjesa mora bit gušća od standardne smjese za palačinke. Potom očistite jabuke tako što ćete ih oguliti i izdubiti sredinu, a onda ih narežite na kolutove debljine oko tri milimetra.
Za to vrijeme na srednjoj jačini zagrijte veću količinu ulja u tavi. Umočite jabuke u smjesu i stavljate ih u tavu. Potrebno ih je pržiti nekoliko minuta sa obe strane odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada su gotove, stavite ih na papirni ubrus kako bi se upio višak ulja. Možete ih jesti tako što ćete ih posuti šećerom u prahu ili cimetom, a možete izabrati i neke novije varijante sa sladoledom ili kremom od vanilije.
Foto: Shutterstock
Izvor: Klix