28. Marta 2024.

Uobičajene namirnice koje svi jedemo, a povezuju se s upalom i artritisom

Artritis je bolno stanje koje uzrokuje oticanje, osetljivost i ukočenost zglobova te probleme s pokretljivošću.

Iako se često povezuje s procesom starenja, može da utiče na ljude svih dobi i da otežava svakodnevni život.

Još nije tačno poznato šta podstiče imunološki sistem da napada zglobove, iako se zna da određeni faktori, poput godina i pušenja povećavaju rizik od artritisa. Međutim, sada je studija otkrila da bi mogla da postoji veza između onoga što jedemo i šanse za razvoj tog stanja.

Istraživanje Univerziteta Kolorado u SAD-u otkrilo je da određena hrana može da uzrokuje upale u telu.

Studija, objavljena u “Journal of Clinical Investigation”, otkrila je da bi za to mogla da bude kriva esencijalna aminokiselina poznata kao triptofan.

Ona se nalazi u dvanaest popularnih namirnica:

  • piletina
  • ćuretina
  • crveno meso
  • svinjetina
  • tofu
  • riba
  • pasulj
  • mleko
  • orasi
  • semenke
  • ovsena kaša
  • jaja

I

Iako triptofan pomaže u proizvodnji proteina, mišića, enzima i neurotransmitera te se povezuje s boljim snom, naučnici kažu da bakterije u probavnom sistemu mogu da razgrade triptofan iz ishrane u upalnu hemikaliju koja pokreće artritis.

Koautorka studije, Kristine Kuhn, preporučuje ishranu punu biljnih vlakana i nemasnog mesa.

“Čini se da mediteranska ishrana, koja je bogata biljnim vlaknima i nemasnim mesom, čini naš mikrobiom zdravijim, dok tipična zapadnjačka ishrana uzrokuje upalu”, rekla je.

Simptomi artritisa uključuju bol u zglobovima, osetljivost i ukočenost, upalu unutar i oko zglobova, ograničeno pokretanje zglobova, toplu i crvenu kožu iznad zahvaćenog zgloba te slabost i trošenje mišića. Ako osetite ove simptome, trebali biste da razgovarate sa svojim lekarom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare