18. Aprila 2024.

Suplementi – šta treba da znamo prije nego što počnemo da ih koristimo

Šta ako bismo mogli da uzmemo tabletu i odjednom imamo više energije, bolju kožu i zdravije srce? Ovakve i slične reklame nas mami da kupimo vitamine, minerale, probiotike, kolagen. Ali, pre nego što ih uvrstimo u svakodnevnu upotrebu, treba da imamo na umu da suplemente ne bi trebalo koristiti bez odobrenje lekara, jer mogu biti itekako škodljivi.

Pre nego što uvrstimo suplemente u svakodnevnu upotrebu, poželjno je da budemo upućeni u nekoliko stvari. Za početak, preporučuje se da se konsultujemo sa lekarom, kako bi nam potvrdio da li nam je neki vitamin ili mineral zaista neophodan ili da li smemo da ih koristimo u kombinaciji sa nekim lekovima. Drugo, na nama je da proverimo etikete proizvoda i uverimo se da su odobreni od Ministarstva zdravlja.

Suplemente ne bi trebalo svako da uzima – čak ni multivitamine

Korišćenje multivitamina se svode na individualne potrebe. Oni mogu “ometati” određene lekove kao što su na primer, antibiotici ili oni koji se koriste za razređivanje krvi. Zato bi ih trebalo koristiti uz nadzor i preporuku lekara.

Stručnjaci upozoravaju da treba biti posebno oprezan sa vitaminima A i E jer su rastvorljivi u mastima. To znači da telo skladišti ove hranljive materije u jetri i masnom tkivu za buduću upotrebu, umesto da ih brzo razlaže i metaboliše. Drugim rečima, velike doze mogu zaista naštetiti, piše Našonal Džiografik. 

Takođe, suplementi su formulisani posebno za određene starosne grupe ili medicinska stanja i mogu biti neefikasni u najboljem slučaju ili štetni u najgorem slučaju ako nismo u toj grupi. Naučnici su takođe identifikovali neke sastojke kao potencijalno nebezbedne za određene osobe. Na primer, ljudi imaju veoma individualne odgovore na kofein i tu treba biti posebno obazriv, naglašavaju na sajtu En-Es-Ef. 

Preterivanje izaziva mučnine, bol u mišićima

Velika konzumacija ovih hranljivih materija podrazumeva da će oni zapravo  početi negativno da utiču na naš organizam. Prekoračenje dnevne granice unosa izaziva bol u zglobovima, oštećenje jetre, mučnine, slabost mišića, konfuziju, povraćanje i dehidraciju. 

Hrana je najbolji način da dobijemo hranljive materije

Suplementi su prikladno tako nazvani jer dopunjuju ishranu i ne zamenjuju zdravu hranu i način života. Mnogi hranljivi sastojci poput kolagena i vitamina C već su u izobilju u namirnicama koje čine tipičnu ishranu. Konzumiranje neprerađene hrane, povrća i voća koji su bogati vlaknima, često je najefikasniji način da dobijemo vitamine, minerale i probiotike, ističu nutricionisti. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare