Najveći kulinarsko-takmičaski šou u Srbiji “MasterChef” i dalje traje. Recepti preostalih takmičara ne prestaju da oduševljavaju stučni žiri, ali ni nas. Mi vam u nastavku prenosimo jedan koji će, zasigurno, pobrati i vaše simpatije.
Reč je o jelu supa od čičoke koje predstavlja pravu rapsodiju ukusa. Evo kako se pravi:
Sastojci za supu od čičoke:
- 250 g čičoke
- 50 g oraha
- So
- Biber
- Muskatni oraščić
- 50 ml ulja
- 250 ml pilećeg bujona
- cca 100 ml mleka
- cca 100 ml neutralne pavlake
Priprema:
- Na ulju propržiti sitno iseckan luk, čičoke, potom dodati i orahe. Kada se propržilo naliti pilećim bujonom, te nastaviti kuvanje oko 20 minuta. Prebaciti u blender da se dobije fina i ujednačana struktura. Vratiti nazad u šerpu, te dodati mleko i neutralnu pavlaku, so, biber i muskatni oraščić.
Sastojci za čips od čičoke:
- 1 čičoka
- Ulje
- So
Priprema:
- Čičoke dobro oprati, osušiti i iseći na jednake listiće. Pržiti u dubokom ulju. Blago posoliti kada je prženo.
Sastojci za pire od kruške:
- Pire od kruške:
- 2 veće kruške
- Ulje
- So (malo)
- Biber
Priprema:
- Kruške oguliti i iseći na osmine. Marinirati ih u ulju, soli i biberu te zamotati u aluminijumsku foliju i peći na 200 stepeni oko 25 minuta.
- U blender prebaciti kruške i izmiksati da se dobija ujednačena smesa.
- Jedan deo krušaka sačuvati i iseći na jednake kockice dimenzije 1×1 cm.
Kako se servira?
- Svežu čičoku iseckati na kockice 1x1cm i servirati uz jednu stranu tanjira sa seckanim kruškama. Uz to dodati pire od kruške na 4-5 mesta, kao i čips od čičoke i malo seckanih i tostiranih oraha. Naliti pažljivu supu uz dekoraciju. Dodati seckani peršun i poslužiti.