8. Decembra 2023.

Studija: Ako vaš partner ima visok krvni pritisak, možda ćete ga imati i vi

Više od 25.000 parova iz različitih delova sveta su analizirani u novoj američkoj studiji, a istraživači su zaključili da, ako jedan partner u bračnoj zajednici ima visoki krvni pritisak, postoji velika šansa da će ga imati i drugi. Uzrok nisu česte rasprave među ljubavnicima, kao bi mnogi pretpostavili, već nešto sasvim drugo, što može imati veze sa mestom stanovanja i običajima u zajednici.

Nova studija je pokazala da hipertenzija može da se pojavi kod oba partnera u bračnoj zajednici, a rezultati su najviše bili naglašeni kod onih u srednjim i starijim godinama. Istraživači su analizirali bračne parove iz četiri zemlje (Kina, Engleska, Indija i SAD) u kojima je jedan od partnera imao hipertenziju, a rezultati su pokazali da polovina od ukupno svih ispitanih parova “deli” ovo oboljenje.

Drugim rečima, ako muškarac boluje od visokog krvnog pritiska, postoji velika verovatnoća da će od toga bolovati i njegova žena, kao i obrnuto.

“Svi znaju da je hipertenzija prisutna kod sredovečnih i starijih ljudi, ali smo bili iznenađeni kada smo otkrili da mnogi parovi “dele” ovo oboljenje,” objasnio je autor studije Čiua Li za Si-En-En.

“Za sada, ovo je najveća studija ovog tipa koja nam je omogućila da napravimo međunarodna poređenja,” objasnio je Li. Da bi dobili detaljne rezultate, istraživači iz tri različita američka fakulteta su uporedili analize 1.086 parova iz Engleske i 3.989 parova iz SAD (preko 50 godina), kao i 6.514 iz Kine i 22.389 parova iz Indije (preko 45 godina).

Rezultati su pokazali da oko 47 odsto parova u Engleskoj “deli” hipertenziju, 37 odsto u SAD, 20 odsto u Kini i oko 19 odsto u Indiji. Za svakog partnera su urađeni testovi i analize krvnog pritiska, a utvrđeno je da postoji manja šansa da samo žena u bračnoj zajednici pati od hipertenzije, dok mušakarci češće mogu “samostalno” da boluju, ali navedena otkrića zahtevaju detaljnije istraživanje.

“Iako je visok krvni pritisak više prisutan u SAD i Engleskoj, sličnosti između zdravstvenih stanja i hipertenzije su bile veće kod parova u Indiji i Kini. Jedan od razloga može biti kultura: u ovim zemljama postoji jako verovanje da ljudi moraju da žive u zajednici, kao porodica, tako da partneri mogu da dele određene zdravstvene navike, od njih se očekuje da uvek budu “povezani”, bilo da je emocionalni ili fizički”, navode istraživači.

Rezultati pokazuju da ozbiljni razgovori između partnera o životnim navikama i redovnom proveravanju zdravlja mogu biti ključni u sprečavanju razvoja hipertenzije i sličnih oboljenja. Isto tako, istraživači veruju da bilo koja odluka o promeni životnog stila na bolje može biti efikasnija kada oba partnera imaju isti cilj. “Na primer, ako jedna partner želi da prestane sa pušenjem, a drugi nije pušač ili je ranije uspeo da se odvikne, onda postoji velika šansa da će proces biti uspešniji,” navode naučnici.

Dodaju da hipertenzija nije ista kao i pušenje, ali da se simptomi mogu znatno ublažiti ako se u svakodnevnu rutinu uvedu aktivnosti poput vežbanja ili konzumiranja zdravije hrane, a međusobna podrška u bračnoj zajednici može biti veliki podsticaj koji donosi željene rezultate.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare