26. Februara 2024.

Šta možete s iscijeđenim polovinama limuna?

Limun je čest sastojak u kuhinji – koristi se u mnogim jelima za dodavanje svježine ili kiselosti ili samo kao ukras. Cijeđeni limun često dodajemo u čaj, od njega pravimo preljev za salate, dodajemo ga u mnoge deserte, a ono što nam od njega ostaje je iscijeđena kora.

U većini slučajeva ne znamo što bismo s njom pa ju jednostavno bacimo, ali što kada biste te korice limuna, umjesto da ih bacite, mogli prenamijeniti u nešto posebno? Na taj ćete način smanjiti prekomjerno stvaranje otpada u kuhinji, a rezultat će biti nešto zaista fino.

Iscijeđene korice limuna možete vrlo jednostavno pretvoriti u fini pire od limuna. Samo ih ubacite u lonac, dinstajte ih dok ne omekšaju, izmiksajte ih, a na kraju ćete dobiti pire koji možete uključiti u brojna jela.

Kako iscijeđene polovine limuna pretvoriti u pire?

Ako preferirate slatku verziju, iscijeđene polovine limuna pomiješajte sa šećerom (dvije kašike šećera na jednu polovinu limuna). Za slaniju verziju, pomiješajte ih s bijelim lukom, soli ili začinskim biljem, a zatim ih lagano izdinstajte i izblendajte, piše Index.hr.

Kremasti pire od limuna vrlo je svestran i možete ga dodati mnogim jelima – od slatkog pirea napravite kolač od limuna ili lemon curd, a slani pire iskoristite za marinade, kao preljev za salate ili umak.

Možete ga koristiti kao zamjenu za limunov sok i limunovu koricu uz pečenu piletinu ili razna jela od tjestenine.

Od iscijeđenih korica limuna možete napraviti i sok. Jednostavno ih narežite na manje komadiće, stavite ih u lonac, podlijte s malo vode i kuhajte. Nakon što zavre, pustite da se limunada ohladi pa ju procijedite i poslužite. Kuhanu koru limuna zatim možete pomiješati s maslinovim uljem, soli, češnjakom i začinima po želji, a zatim ju dodati u sendviče i salate ili ju izblendati i od nje dobiti pire.

Osim toga, koricu limuna možete narezati na tanko, osušiti i od nje napraviti mješavinu za čaj, zajedno s nekim drugim začinskim biljem, poput metvice, kadulje ili timijana.

Sve to dobro osušite, pomiješajte i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, a kada dođe vrijeme za čaj, polijte vrućom vodom i nakon četiri minute ocijedite.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare