27. Februara 2024.

Srpska proja i ruski hljeb među najboljim hljebovima na svijetu

Na Si-En-En-ovoj listi 50 najboljih hlebova na svetu našla se i proja, miljenica srpskih trpeza i nezaobilazno predjelo na proslavama. Na ovom spisku su i turski simit, francuski baget, kineski šaobing, kao i ruski hleb-kolač, “karavaй”.

Hleb, nezaobilazna hrana na svim jelovnicima širom sveta, pravi se od brašna, vode, kvasca, šećera i ulja. Tipovi brašna, kao i sam način pripreme variraju od nacije do nacije, a u njemu se može naći voće, orašasti plodovi, kao i razne masnoće.

Omiljen pratilac mnogih specijaliteta

Na listi najboljih hlebova na svetu, među onih koji dolaze iz Francuske, Brazila, Velike Britanije, Venecuele, Francuske, Portugalije, Rusije, našla se i naša proja.

“Topli parčići srpske proje, ili kukuruznog hleba, omiljeni su pratioci raskošnih srpskih gulaša od mesa”, navodi Si-En-En u svom obaveštenju. Navodi se da se služi toplo i da “mleveni kukuruz pruža blago slatkasti kontrast slanim dodacima, kao što su kajmak i čvarci”.

Nezaobilazna na slavljima, bez nje nema dobrog mezetluka

Ovo jelo se sprema za razne gozbe, obično se služi toplo uz pršutu, kajmak, sir, a glavni sastojak je kukuruzno brašno. Iako, mi projom zovemo sve hlebove napravljene od kukuruznog brašna, ipak, gastronomski znalci naglašavaju da se ovaj žuti specijalitet pravi od samo tri sastojka – kukuruznog brašna, soli i vode. Često je dodatno obogatimo belim brašnom, grizom, sirom, jogurtom, mlekom, sodom bikarbonom ili praškom za pecivo.

Ruski hleb-kolač “karavaй” – nesvakidašnji, jestivi ukras na stolu takođe na listi Si-En-En-a

Pečenje hleba je umetnost koja se vezuje za ruske praznike i tada su obično servirane zlatne vekne “karavaja”, hleba-kolača koji je ukrašen cvetovima, životinjama i drugim raznim motivima od testa (liči na naš slavski kolač). Hleb igra bitnu, ulogu na svadbama, sa razrađenim pravilima koja regulišu proces pečenja: po tradiciji, srećno udata žena mora da zamesi testo, a oženjen muškarac treba da stavi veknu u rernu. Okrugli oblik ruskog hleba ima drevnu simboliku i smatra se da datira iz drevnog obožavanja sunca, a sada se peče kako bi se osiguralo zdravlje i prosperitet za novi par, piše Si-En-En.

Srpski specijaliteti su sve češće na listama svetskih gastronomskih preporuka

Za kratko vreme, Srbija je “pobrala” zavidna mesta na inostranim gastro-vodičima. Naša komplet lepinja proglašena je za najbolji doručak na svetu prema sajtu posvećenom gurmanskim specijalitetima “Tejst Atlas”. Miročki sir iz Srbije je na 44. mestu na listi 50 najboljih sireva na svetu, takođe prema pomenutom sajtu, dok se na spisku najboljih žestina na svetu na 6. i 7. mestu nalaze viljamovka i dunjevača, prema interet profilu World of Statistics.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare