2. Februara 2024.

Sjajni recepti s tunjevinom iz konzerve: Brzo, ukusno, a malo truda

Tune iz konzerve fina nam je i sama, samo s malo maslinova ulja, no postoje i brojna odlična brza jela u kojima možemo iskoristiti ovu namirnicu. Kad ne znamo šta bismo jeli, uvijek je dobro imati barem jednu konzervu tune i brz ručak ili večera gotovi su za čas! A i fino je!

Konzervirana tuna nam je jedan od omiljenih sastojaka, može dugo stajati, ukusna je, a ako te glad napala iznenada samo je moraš otvoriti, dodati malo maslinova ulja, eventualno posoliti i pobiberiti, i – spremna je za jelo!

No s konzervom tune možemo napraviti i prava mala kulinarska čuda ako se samo malo više potrudimo.

U nastavku donosimo odlične recepta u kojima će uživati svi ukućani.

Složenac s tunom iz konzerve

Sastojci:

170 g tjestenine s jajima

115 g tune iz konzerve

1 kašika repinog ulja

1 manji luk, sitno nasjeckan

2 stabljike celera, sitno nasjeckane

so, svježe mljeveni crni biber

350 g krem juhe od gljiva

2 šoljice naribanog sira cheddara

1 šoljica zamrznutog graška

115 g zdrobljenog čipsa od krompira

Postupak:

rernu zagrij na 250 stepeni. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju. Sačuvaj 1/2 šoljice vode od kuhanja tjestenine, nakon što je procijediš. Umiješaj tu vodu u krem juhu.

U međuvremenu, zagrij ulje na srednjoj vatri, dodaj luk i celer, posoli i pobiberi. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša, 5-7 minuta. Dinstano povrće izmiješaj s tjesteninom, tunjevinom iz konzerve, graškom i naribanim sirom. Stavi u posudu za složenac te po vrhu pospi zdrobljeni čips.

Peci dok ne porumeni, 10-ak minuta. Posluži odmah, vruće.

Salata Nicoise

Sastojci:

1 manja ljutika, nasjeckana na sitno

1 šoljica maslinova ulja

¼ šoljice vinskog sirćeta

2 kašike senfa

so, svježe mljeveni crni biber

680 g kuhanog mladog krompira

2 šoljice zelenih mahuna

4 velika jaja, tvrdo kuhana

6 listova rimske salate

2 šoljice cherry paradajza

¼ šoljice listića svježeg peršuna, nasjeckanih

1 manji svežanj rotkvica, narezanih na pola

2 šoljice tune iz konzerve

1 šoljice maslina

1 kašika kapara

6 fileta inćuna

Postupak:

Zajedno izmiješaj sjeckanu ljutiku, ulje, sirće i senf. Dodaj so i biber. Mladi krompir skuhaj i ocijedi te ih raspolovi. Mahune skuhaj i ocijedi. Kuhana jaja nareži na polovice ili četvrtine.

Složi listove rimske salate na veliki pladanj, na to stavi krompire, mahune, jaja, paradajz, peršun, rotkvice, masline, kapare i inćune. Prelij s pola količine dresinga. Ostatak dresinga posluži sa strane, ako neko želi dodati još.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare