24. Januara 2024.

Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima manje kalorija nego original

Lazanje su vrlo ukusno italijansko jelo koje se pravi od istoimene tjestenine – širokih listova koji se slažu s mesnim umakom i sirom te peku u rerni. Zbog kaloričnih namirnica to se jelo preporučuje konzumirati u vrlo umjerenim količinama.

Osobe koje se hrane prema keto načelima, odnosno konzumiraju vrlo male količine ugljikohidrata ne mogu uživati u klasičnim italijanskim lazanjama. Umjesto toga napravili su svoju keto verziju koja umjesto tjestenine ima svježu tikvicu.

Ne samo da tikvice imaju znatno manje ugljikohidrata od tjestenine već imaju i manje kalorija. U 100 grama tikvica nalazi se tek 16 kalorija, a u 100 grama sušenih listova lazanja oko 360 kalorija.

Sastojci:

800 grama mljevenog mesa

700 ml umaka od paradajza

450 grama svježih tikvica

400 grama ricotte

300 grama naribane mozzarelle

90 grama naribanog parmezana

1 jaje

so i biber po želji

šaka svježeg bosiljka

Priprema:

Dobro operite tikvice s korom te ih narežite na tanke kriške po dužini. Nasolite ih i pustite ih tako 15-ak minuta da sol izvuče svu vodu iz povrća. Potom posušite narezane tikvice papirnatim ručnikom.

Za to vrijeme napravite mesni umak: u tavi pirjajte mljeveno meso dok ne dobije boju. Potom dodajte umak od paradajza, posolite i pobiberite i kuhajte nekoliko minuta. Ne brinite se, umak će se do kraja skuhati u rerni.

U zdjelici pomiješajte jedno jaje s naribanim parmezanom i ricottom. Posolite i pobiberite po želji.

Na dno vatrostalne posude rasporedite malo mesnog umaka. Preko njega stavite kriške tikvica da pokriju cijelu površinu. Preko tikvica stavite polovicu preostale smjese mesnog umaka i polovicu sirne smjese. Preko sirne smjese stavite ostatak tikvica, mesni umak i ostatak smjese s ricottom.

Na vrhu posipajte s naribanom mozzarellom.

Prekrijte aluminijskom folijom i stavite rernu u prethodno zagrijanu rernu na 200 Celzijevih stepeni oko 40 minuta. Po isteku tog vremena uklonite aluminijsku foliju i pecite još 10 minuta da se sir na vrhu zapeče.

Ukrasite svježim listićima bosiljka i poslužite toplo.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare