6. Decembra 2023.

Odustanite od dijete u menopauzi: Evo šta je puno važnije za zdravlje

Činjenica je da žene koje prolaze kroz menopauzu pate zbog valunga, poteškoća sa spavanjem, a nerijetko i gomilanja kilograma, no manje se govori o nekim drugim simptomima koji često prođu ispod radara.

Promjene hormona tokom menopauze dovode i do brojnih promjena u tijelu s kojima se često nije lako nositi. Od debljanja, preko opadanja kose, do bolova u mišićima, mnoge žene imaju promjenjivo raspoloženje, te osjećaju tjeskobu uslijed poteškoća s kojima se istovremeno susreću.

Ono što često prođe neprimjetno, a itekako je povezano upravo s ovim periodom jest i suha koža, gubitak kose, povećana potreba za mokrenjem te slabljenje kostiju, koje povećava rizik od osteoporoze.

No ono što nerijetko izaziva najveće nezadovoljstvo jest debljanje, a ono nije nužno povezano s promjenama u prehrani. Uslijed toga, velik broj žena odlučuje se za restriktivne dijete, međutim one lako mogu pogoršati stanje, posebno kada je riječ o mentalnom te zdravlju kostiju.

 Debljanje je često u menopauzi

Stručnjaci su zbog toga složni da bi u periodu menopauze bilo poželjno izbjegavati tradicionalne dijete te se okrenuti balansiranoj prehrani, orijentisanoj na nutrijente koji će sistemski jačati kosti i prevenirati bolesti poput osteoporoze, smanjenja gustoće kostiju.

Jedan od razloga za ovaj potez jest, između ostalog, činjenica da će tokom menopauze smanjen unos kalorija imati znatno manji učinak, a uslijed stalnog osjećaja gladi povećat će razdražljivost i osjećaj umora.

Šta jesti u menopauzi?

Naglasak u ovakvom stilu prehrane jest na povećanom unosu kalcija i vitamina D. Iako će mnogima prvi izbor biti multivitaminski dodaci, činjenica jest da ih je bitno unositi (i) putem prehrane.

 Birajte namirnice bogate kalcijem i vitaminom D

Namirnice koje se preporučuje redovno konzumirati su lisnato zeleno povrće (špinat, blitva, salate…), grahorice i mahunarke, sjemenke (chia) i orašasti plodovi poput badema, a kao dobar izvor vitamina E služe avokado, kikiriki i mango.

Isto tako, kako biste svojoj koži vratili blistavost te potakli rast kose, važno je povećati unos omega-3 masnih kiselina, a pronaći ćete ih u namirnicama kao što su:

losos

kamenice

orasi

pasterizirana jaja

špinat

prokulice.

Ono što je ključno jest stavljanje naglaska na zdravlje tijela, umjesto na kilažu. Stoga je jako bitno orijentirati se na raznolikost u prehrani te u sedmični raspored uključiti redovnu tjelovježbu jer ona ne samo da će olakšati borbu s viškom kilograma, već će imati i pozitivan učinak na dobro mentalno stanje.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare