25. Januara 2024.

Nema zdravih kostiju bez ovog vitamina

Kada ste posljednji put jeli kelj, špinat ili peršun? Zeleno lišće ovih biljaka bogato je vitaminom K, koji je od ključnog značaja za zdrave i jake kosti. Podsjetimo, u menopauzi, svaka žena ulazi u rizik od osteoporoze, tojest gubitka koštane gustine koja rezultira opasnim prelomima.

Budući da je od toga štiti estrogen, a njegov nivo počinje da opada već posle 40. godine, žena može biti i ranije u opasnosti i to, pre svega, od osteopenije koja je uvodna faza osteoporoze.

Vitamin K je veoma značajan i zbog uloge u zgrušavanju krvi, što je od vitalne važnosti za zarastanje rana i zaceljivanje povreda. Postoji u tri oblika: K1 potiče iz biljnih izvora, K2 proizvode bakterije u nekim fermentisanim namirnicama kao što je kiseli kupus. K3 je sintetički oblik.

Vitamin K učestvuje u proizvodnji proteina kostiju, uključujući i osteokalcin, koji je neophodan za održanje njihove jačine. Istraživanja koja navodi Škola za javno zdravlje Harvarda pokazala su korelaciju između niskog nivoa vitamina K u krvi i snižene gustine kostiju. Takođe, kod žena koje su uzimale najmanje 110mcg vitamina K dnevno, bila je za 30 posto smanjena vjerovatnoća da će doći do preloma kuka.

Smanjen rizik je utvrđen i u grupi ispitanica koje su jele porciju zelene salate ili drugog lisnatog povrća svakog dana, u poređenju s onima koje su jele samo jednu porciju dnevno.

Istraživači upozoravaju da nije dovoljno samo uzimati vitamin K, već da na čvrstinu kostiju mogu da utječu kalcijum, vitamin D i redovno vježbanje s tegovima.

Preporučena dnevna količina je 120 mikrograma vitamina K za muškarce i 90 mikrograma za žene.

Nekoliko studija je pokazalo da ovaj vitamin igra ulogu i u zdravlju srca. On je uključen u proizvodnju matriksa Gla proteina, čime se prevenira kalcifikacija odnosno zadebljanje zidova srčanih arterija.

Preporučena dnevna količina je 120 mikrograma vitamina K za muškarce i 90 mikrograma za žene. Budući da se brzo razlaže i višak izbacuje kroz mokraću, izuzetno je rijetko da dođe do hipervitaminoze vitamina K, za razliku od drugih vitamina koji su, kao on, rastvorljivi u mastima.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare