27. Februara 2024.

Migrene kod djece – šta roditelji treba da znaju

Pulsirajuća glavobolja, mučnina i osetljivost na svetlost ne javljaju se samo kod odraslih, već i kod dece i tinejdžera. Bol u glavi je najčešće deo virusne bolesti, ali neki su migrene. Podaci govore da čak jedno od 10 mališana ili adolescenate pati od migrene.

Migrena je hronično oboljenje, koje se ponekad javlja i kod dece, odnosno najčešće u adolescenciji i može da traje tokom celog života. Pre puberteta, podjednaka je verovatnoća da će ih imati dečaci i devojčice, a činjenice govore da do 10. godine, jedno od 20 dece ima migrenu. Posle puberteta su češće kod devojčica, piše Helt Harvard.

Simptomi migrene kod dece

Kod dece je veća verovatnoća da bol oseća na obe strane glave, bilo u obe slepoočnice ili na obe strane čela. Iako nije uvek lako razlikovati migrenu od druge vrste glavobolje, deca često osećaju pulsirajući bol, mučninu i osetljivost na svetlost. Treperujuća svetla i druge promene vida koje ljudi često vide kada počinje migrena ređe su kod dece. Međutim, roditelji mogu primetiti da je njihovo dete umornije, razdražljivo ili bledo pre nego što migrena počne i treba mu neko vreme da se vrati u normalu nakon što se završi.

Šta uzrokuje migrene kod dece

Naučnici i lekari ne mogu da precizno odgovore koji je uzrok ovog stanja. Nekada se smatralo da ima veze sa protokom krvi u mozak, ali izgleda da nije tako. Čini se da su migrene uzrokovane time što su nervi osetljiviji i reaktivniji na stimulaciju. Ta stimulacija može biti stres, umor, glad, gotovo bilo šta. Mogu biti nasledne.

Najbolji način da se spreči migrena je da se identifikuju i izbegnu okidači. Okidači su različiti kod svake osobe, zbog čega je dobra ideja da roditelj ili ako je dete tinejdžer zapisuju kada se javljaju glavobolje. Kada dete zaboli glava, treba da zapišemo šta se dešavalo pre glavobolje, koliko ga je bolelo i gde, šta je pomoglo. Ovo daje smernice i lekaru da vidi obrasce koji mogu pomoći da se razumeju određeni pokretači glavobolje.

Dete bi trebalo da se adekvatno odmori, pravilno hrani, vežba

Dobra je ideja da se pobrinemo da dete dovoljno spava, jede redovno i zdravo, da pije vodu, da vežba i upravlja koliko je moguće stresnim situacijama. Ovi segmenti ne samo da pomaže u sprečavanju migrene, već su dobri za opšte zdravlje.

Kada dete ima napade migrena, ponekad je dovoljno samo da leži u mračnoj, tihoj prostoriji sa hladnom oblogom na čelu. Ako se ovo ne pokaže korisnim, brufen ili acetaminofen mogu biti od pomoći, ali lekar treba da kaže najbolju dozu za dete.

Ako mališan ima česte ili teške migrene, što dovodi do propuštenih dana u školi ili mu na drugi način ometa život, lekari često koriste lekove za sprečavanje migrene. Postoji nekoliko različitih vrsta, ali doktor će odrediti koji su.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare