5. Decembra 2023.

Makedonsko gravče na tavče: Jelo idealno za hladnije dane

Za pripremu ovog jela će vam trebati bijeli grah tetovac, suha rebra, svježa crvena paprika, paradajz, luk, bijeli luk, ulje, stručak peršina, ljuta papričica, crvena paprika u prahu, brašno te so i biber.

Navedeni sastojci idealni su za četiri osobe, a priprema ovog ukusnog jela će trajati samo 45 minuta.

Sastojci:

500 g krupnog bijeloga graha tetovca, 400 g suhih rebara, 300 g svježe crvene paprike, 200 g svježeg paradajza, 200 g luka, 3 češnja bijelog luka, nekoliko kašika ulja, stručak peršina, 1 ljuta papričica, 1 kašikica crvene paprike u prahu, malo bijelog brašna, so i biber po želji

Priprema:

Namočite grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhajte ga u slanoj vodi i ocijedite. Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuhajte ih u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala. Nasjeckajte luk i popržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalijte vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite pirjati na umjerenoj vatri još 15 min. Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani bijeli luk, ljutu papričicu i paradjaz pa sve pirjajte još 10 min.

Na kraju zapržite s mljevenom crvenom paprikom i brašnom, a zatim zalijte s još 300 ml vode od rebara i prokuhajte. Stavite kuhani grah u zemljanu posudu, dodajte kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalijte još vode od rebara ili običnu toplu vodu i gravče na tavče je gotovo!

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare