23. Aprila 2024.

Jeleni (34) je dijagnostikovan rak debelog crijeva, a primjetila je samo ovaj neobičan simptom

Jeleni Tompkins, 34-godišnjakinji iz Kolorada, dijagnostikovan je rak debelog creva nakon što je primetila da njen “vetar” smrdi gore nego ranije. Mislila je da su uzrok probiotici i zdrava hrana koju je konzumirala, ali se pokazalo da je dijagnoza bila mnogo teža, piše Daily Mail .

Tompkins je 2016. trčala polumaraton, vodila zdrav način života i smatrala se da je u najboljoj formi svog života. Osim nadutosti, koja je mirisala jače nego ranije, nije primijetila nikakve simptome. Ubrzo nakon tog prvog simptoma, primijetila je krv u stolici, što je prijavila svom ljekaru tokom rutinskog pregleda.

Doktor joj je rekao da je pojava krvi u stolici vjerovatno posljedica promjena u ishrani. Tri mjeseca kasnije otišla je na test intolerancije na hranu kako bi utvrdila da li je neka hrana kriva za njeno stanje. Na kraju je podvrgnuta kolonoskopiji, koja je otkrila treći stadijum raka rektuma koji se proširio na limfne čvorove.

– Bio sam u jednoj od najboljih formi u životu. “Hranio sam se zdravo i nisam razmišljao o tome da dobijem rak u tako mladoj dobi”, rekao je Tompkins.

Stope kolorektalnog karcinoma su u porastu širom svijeta, uzrokujući epidemiju među mladima. Očekuje se da će se stopa među mladima udvostručiti do 2030. godine, a očekuje se da će ova vrsta raka postati vodeći uzrok smrti od raka kod osoba mlađih od 50 godina do kraja decenije.

Rak debelog crijeva i rektuma je treći najčešći tip raka u SAD-u i treći vodeći uzrok smrti kod žena i muškaraca. Očekuje se da će samo ove godine od ove bolesti umreti 53.000 ljudi. Stručnjaci i dalje rade na otkrivanju obrasca ove razorne pandemije, a kao glavne krivce navode se nezdrava prehrana, alkohol i sjedilački način života.

Tompkinsova je bila podvrgnuta 28 dana kemoterapije, operaciji uklanjanja 12 inča debelog crijeva i rektuma i 17 limfnih čvorova. Ona ima ugrađenu stomu kroz koju probavljena hrana ide u vrećicu umjesto kroz rektum i anus. Sada je u remisiji i jednom godišnje ide na preglede.

Rak debelog crijeva je teško dijagnosticirati zbog njegovih simptoma, koji se često mogu pripisati drugim stanjima. Najčešći simptomi su bol u trbuhu, krv u stolici, dijareja i anemija zbog nedostatka željeza.

Jedan od upitnika je pokazao da je 68 posto pacijenata primijetilo krv u stolici i da je mnogim pacijentima u početku postavljena pogrešna dijagnoza. Više od polovine ispitanika reklo je da su im dijagnosticirana stanja kao što su hemoroidi, sindrom iritabilnog crijeva, anemija i problemi mentalnog zdravlja.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare