16. Januara 2024.

Donosimo recept za maritozzo: Novu slatka opsesija

Maritozzo je tradicionalno slatko pecivo koje se ispunjava različitim punjenjima. Originalno potječe iz glavno grada Italije, Rima, no vole ga i često poslužuju i stanovnici drugih mjesta.  Ono što je posebno zanimljivo kod ovog deserta jest podrijetlo njegovog imena, a i tradicija koju vuče za sobom. Riječ maritozzo dolazi od talijanske riječi marito što označava supruga.

Tradicija je bila da dečko, odnosno budući muž, svojoj voljenoj daruje ovo slatko pecivo kao znak svoje ljubavi, a u njega sakrije prsten!  Italijani ovo mekano pecivo, nalik briocheu, punjeno slatkom kremom, najčešće jedu za doručak uz šoljicu toplog esspressa.

Donosimo vam recept kako da ga napravite sami!

Sastojci:

500 g brašna

250 ml mlijeka

1 jaje

80 g šećera

20 g svježeg kvasca

1 žumanjak

60 g maslaca

40 ml ulja

Ribana korica naranče

kašikica soli

KREMA:

500 ml mlijeka

60 g škrobnog brašna

125 g šećera

3 žumanjka vanilija

125 g mascarponea

Priprema: Za početak, u 100ml mlakog mlijeka rastopite kvasac, kašiku šećera i 2 kašike brašna te ostavite kvasac da se aktivira. U posudu za miješanje dodajte brašno, ne sve odjednom, oko 400 grama. Napravite udubinu i u nju ulijte aktivirani kvasac, ostatak mlakog mlijeka, jaja i šećer. Sa svrdlastim produžetcima od miksera zamijesite tijesto. Dodajte ribanu koricu naranče i ostatak brašna. Dobro miksajte tijesto dok se ne odvaja od rubova.

Na kraju ulijte ulje i dodajte komadiće maslaca sobne temperature i sve zajedno miksajte dok se sav maslac ne sjedini s tijestom. Tijesto možete još malo i rukama promijesiti. Poklopite posudu i ostavite da se tijesto diže, oko 1,5 sat. Dignuto tijesto istresite na radnu podlogu koju ste posuli brašnom. Podijelite na 12 komada, oblikujte prvo kuglice, zatim ih malo valjajte između dlanova da dobiju ovalni oblik, stavite 6 komada na lim od erne obložen papirom za pečenje. Drugih 6 komada stavite na drugi lim. Pokrijte tijesto čistom krpom, neka se opet diže oko 45-60 minuta.

Dok se tijesto diže, skuhajte slastičarsku kremu.

Škrobno brašno (gustin) rastvorite sa 100ml mlijeka koje ste uzeli od ukupne količine. Stavite žumanjke i dobro promiješajte da nema grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom,dodajte sjemenke iz vanilije ili vanilin šećer. Kada zakuha sklonite s vatre, ulijte mješavinu žumanjaka, škrobnog brašna i mlijeka. Uz stalno miješanje, vratite na izvor temperature i skuhajte kremu. Preko kreme stavite odgovarajući komad prozirne folije da se ne stvori korica. Kad se krema ohladi, umiksajte u nju mascarpone. Prohlađenu kremu stavite u vrećice s produžetkom za ukrašavanje. Kada se tijesto digne, rukama ga blago stisnite da ostane u valjkastom obliku (malo se prilikom dizanja raširi ) i namažite tanki sloj viljuškom razmućenog bjelanjka. Uključite renu na 200 stepeni, stavite peciva da se peku i odmah smanjite temperaturu na 180 stepeni.  Pecite ih oko 15-20 minuta ili do zlatno žute boje. Hladna peciva zarezati kroz sredinu, ali ne do kraja, malo razdvojiti i puniti prvo kremom. Produžetak za ukrašavanje ugurajte malo u pecivo na nekoliko mjesta da se puni, zatim napunite kroz sredinu i odozgora ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare