27. Aprila 2024.

Djeluje antibakterijski, jača imunitet, oporavlja štitnu žlezdu

Male tamnoplave bobice u grozdovima, oporog okusa dostupne su cele godine.

Mogu se konzumirati sveže, dovoljno je pojesti 200 do 300 grama na dan. Osim toga, mogu se zamrznuti, sušiti, skuvati kao marmelada, sok, sirup, kompot.

Studije pokazuju da aronija ima antikancerogeno dejstvo jer u velikom postotku uništava maligne ćelije tumora.

Aronija je bogata antioksidansima te samim tim čuva zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi od oksidativnog stresa usporavajući proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Ona podstiče rad štitne žlezde i zato se posebno preporučuje osobama koje boluju od hipertireoze. Pored toga, aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki pritisak i holesterol i podsiče proizvodnju dobrog holesterola.

Takođe podstiče rad jetre, smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu sluznice creva i zaustavlja dijareju. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih kanala.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare