21. Februara 2024.

Da li znate kako se pravilno jede jafa keks i šta način na koji ga jedete govori o vama

Kolačiće sa čokoladom i želeom od narandže znaju i vole svi, ali da li ste znali da postoji naučno dokazan, “pravilan” način da se jedu? Drugim rečima, postoji specifičan način konzumiranja jafa keksa koji je možda “komplikovaniji” od drugih, ali navodno pruža najveći užitak.

Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja jafe je metoda oponašanja lunarnih ciklusa – tačnije, kada zagrizemo jednu polovinu keksa, a ostatak dobije upečatljiv oblik polumeseca. Ima i onih koji keks postepeno grickaju, a i onih koji celog pojedu u jednom zalogaju. Takođe, oni kojima je žele od narandže u sredini omiljeni deo će pojesti celu čokoladu i keks oko njega, da bi ga na kraju samog pojeli u slast. 

Međutim, jedno istraživanje koje je sprovela kompanija “Mekvitis”, koja je kreirala “Jafa keks”, je pokazalo da navedene metode zapravo nisu najbolji načini za uživanje u ovoj poslastici. Nakon stotine ispitanih tehnika konzumiranja, zaključeno je da ako želimo da postignemo “hedonističku tačku prekida”, to jest savršenu istovremenu kombinacija ukusa, trebalo bi primeniti metodu “Ukrug (All Rounder)”.

Metoda “Ukrug” se pokazala kao najbolja za uživanje u tortici.Приватна архива

Da bismo jafu pravilno pojeli ukrug, treba prvo da pojedemo čokoladu i keks na obodu, tako da ostane sredina punjena želeom. Prema naučnicima hrane koji su učestvovali u istraživanju, tehnika grickanja ivica daje “skoro savršeno optimizovan balans ljute narandže, blago gorke čokolade i slatkog vazdušastog sunđera”.

“Proveli smo panel eksperimenata kako bismo otkrili najbolji odnos čokolade, želea od narandže i keksa. S obzirom na to da je sloj želea od narandže stavljen u centralni segment tortice, različiti stilovi jedenja će rezultirati različitim kombinacijama ova tri sloja u svakom zalogaju,” zaključili su stručnjaci.

Šta način na koji jedete jafu govori o vama

Kompanija “Mekvitis” je sprovela dodatnu anketu o vezi između određenih osobina ličnosti i načina konzumiranja poslastice:

Ukrug: Ako prvo grickate ivice da biste došli do “slatke sredine”, to znači da ste odlučni, organizovani i temeljni. Nemate ništa protiv da odvojite neko vreme da svoja iskustva učinite prijatnijim. Vi ste ljubitelj kućnih ljubimaca i više volite da idete na luksuzne odmore na plaži, nego da ostanete kod kuće ili idete u provod sa prijateljima.

Polumesec: Ako prvo pojedete jednu polovinu i napravite “polumesec”, verovatno ste maštoviti, intelektualni i pronicljivi. Sport nije vaša stvar, više volite da čitate, ali ste i rođeni da zabavljate i zasmejavate ljude oko sebe.

Sve odjednom: U slučaju da ne možete da odolite uživanju u keksu u jednom zalogaju, to znači da ste verovatno pričljivi, ali ste iskreni sagovornik i svako vam se može poveriti. Uporni ste i energični, volite sport i verovatno živite brzim životnim stilom.

Ljubitelj želea: Ako odmah krenete ka sredini od narandže, drugima ste simpatični, vrlo ste ljubazni i privrženi. Vi ste muzikalni i više biste voleli da ostanete i odmarate u kući, nego da putujete u inostranstvo. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare