19. Decembra 2023.

Čokoladne cimet rolnice poslastica s mirisom praznika

Cimet rolnice popularno su slatko pecivo porijeklom iz Švedske, a pripremaju se od mekanog dizanog tijesta premazanog puterom, posutog mješavinom cimeta i smeđeg šećera, potom zarolanog u rolnice.

Postoje razni recepti i načini kako cimet rolnice prilagoditi vlastitom ukusu, ali za praznične dane možete pripremiti verziju koja je stvorena za ljubitelje čokolade – riječ je o čokoladnim cimet rolnicama.

Zamislite aromu cimeta u kombinaciji s prelivom od čokoladnog namaza i sve to u finom i mekom čokoladnom tijestu – mirisne, sočne, čokoladne rolnice odlične su kao užina ili slatki zalogaj uz kafu ili čaj, ali i kao doručak ili večera.

Popis sastojaka i detaljne korake za spremanje ovog neodoljivog deserta za hladne zimske dane pročitajte u nastavku.

Recept

Sastojci:

Tijesto:

410 ml mlijeka

90 g maslaca

690 g brašna

60 g kakao praha

22 g suvog kvasca

150 g šećera

Nadjev:

65 g smeđeg šećera

50 g maslaca

1 kašika cimeta

Glazura:

30 g šećera u prahu

2 kašike otopljenog čokoladnog namaza

1 kašičica ekstrakta vanilije

80 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Zagrijte mlijeko i pustite da se maslac otopi u njemu. U međuvremenu pomiješajte suve sastojke u velikoj zdjeli.

Mlijeko i maslac ulijte u suve sastojke i dobro izmiješajte dok ne dobijete tijesto. Mijesite ga na pobrašnjenoj površini pet minuta, zatim stavite tijesto u lagano namašćenu zdjelu i ostavite da odstoji najmanje sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Nakon što je tijesto naraslo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u obliku pravougaonika. Premažite tijesto maslacem sve do rubova.

Pomiješajte šećer i mljeveni cimet, pa ravnomjerno pospite po tijestu. Zatim tijesto urolajte, izrežite rolnice jednake debljine, možete koristiti i konac. Stavite ih u tepsiju i ostavite da se dižu još sat vremena. Ostavite razmak između njih kako bi mogle rasti. Nakon što “porastu”, rolnice pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni od 30 do 35 minuta dok ne porumene.

Kad se rolnice malo ohlade, umiješajte sastojke za glazuru tek toliko da se sjedine. Glazuru rasporedite po rolnicama, po želji pospite usitnjenim lješnicima i poslužite.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare