16. Februara 2024.

Svi imamo ovaj začin kod kuće, a ne znamo da topi salo sa stomaka

Američka nutricionistkinja Kimberli Buker otkrila je koja dva začina mogu pomoći u borbi sa salom na stomaku, ali i pomoći pri hroničnoj upali.

Začini su sastavni deo kulinarske tradicije širom sveta, dodaju ukus, aromu i boju raznim jelima.

Osim svoje kulinarske privlačnosti, mnogi začini takođe se mogu pohvaliti potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost da pomognu u kontroli težine i smanje hronične upale. Određeni začini imaju svojstva koja mogu doprineti topljenju masti na stomaku i ublažavanju hronične upale.

Američka nutricionistkinja Kimberli Buker za SheFinds.com otkrila je da su kurkuma i crni biber neke od opcija začina koje mogu pomoći u “topljenju” stomaka, a istovremeno smanjuju upalu.

Kurkuma

Kurkuma je privukla značajnu pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, posebno u smanjenju hronične upale. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, poznat je po svojim snažnim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Uz to, kurkumin je proučavan zbog njegove potencijalne uloge u podršci gubitku težine i smanjenju masnog tkiva na stomaku.

“Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje ima protivupalna svojstva. Smanjenjem upale može podržati gubitak težine, uključujući masnoću na stomaku. Kurkumin takođe može potencijalno pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin , utičući na to kako telo skladišti masti”, kaže Buker.

Što se tiče njene uloge kod hronične upale, ona napominje da “kurkumin u kurkumi deluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale koji doprinose upali”.

Crni biber

Crni biber nije samo uobičajena kuhinjska namirnica već i začin koji može doprineti smanjenju hronične upale i potencijalno pomoći u smanjenju masti na stomaku.

“Piperin, aktivni element u crnom biberu, povezan je s potencijalnim poboljšanjima u metabolizmu masti. Može poboljšati apsorpciju drugih nutrijenata, uključujući one koji podržavaju gubitak težine”, ističe nutricionistkinja.

Što se tiče njegove povezanosti sa minimalizovanjem hronične upale, Buker ističe da “piperin pokazuje antiinflamatorna svojstva, doprinoseći smanjenju hronične upale”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare