Zvizdićev tim za vojsku na granici - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zvizdićev tim za vojsku na granici

Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu zadužio je Marinu Pendeš, ministra odbrane BiH, da Predsjedništvu BiH uputi Odluku o angažovanju inžinjerskih jedinica za sprečavanje ilegalnog prelaska granice BiH. “Lokacije su tačno i precizno definisane”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, i poručio da BiH ni za kakav…

Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu zadužio je Marinu Pendeš, ministra odbrane BiH, da Predsjedništvu BiH uputi Odluku o angažovanju inžinjerskih jedinica za sprečavanje ilegalnog prelaska granice BiH.

“Lokacije su tačno i precizno definisane”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, i poručio da BiH ni za kakav novac EU neće biti sabiralište migranata.

“Naši kapaciteti su poznati, nekad ih prekoračimo, ali ih stalno pratimo. Ukoliko EU zatvori granicu, i mi ćemo”, kategoričan je Zvizdić, koji je najavio pojačanu kontrolu granice u saradnji sa graničnim policijama Srbije i Crne Gore. Takođe, pripremljena je i inicijativa za prijem novih kadeta u Graničnu policiju BiH, njih 100 ili 150.

“Uputićemo sporazum entitetskim i kantonalnim MUP-ovima da se uključe s dodatnim brojem policajaca zajedno sa graničnim policajcima kako bi se smanjila propusnost granica”, rekao je Zvizdić te dodao da će preferirati one MUP-ove koji su spremni to finansijski podržati.

Ističe da je sa dnevnog reda skinuta odluka o privremenom finansiranju institucija BiH jul-septembar.

“Nismo razgovarali o tome, jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda”, rekao je Zvizdić i dodao da zbog toga neće doći do blokade finansiranja institucija.

Istakao je da Savjet ministara neće biti formiran bez poštivanja odluke predaje godišnjeg plana nacionalnog programa (ANP). Napomenuo je da je između BiH i Srbije bilo detektovano 11 carinskih barijera, od kojih je devet uklonjeno, ali stalno se javljaju nove barijere te je Zvizdić iznio podatak da su privrednici iz BiH izgubili 26 miliona sati čekanja na granicama regiona u prošloj godini.

Usvojen je i dokument kojim je precizirano da će Srbija preuzeti održavanje i rekonstrukciju sedam od 12 međudržavnih mostova, dok će BiH preuzeti pet tih mostova, za šta će biti osigurana četiri miliona KM.

(Nezavisne novine)

Danas objavljeno

Odbijen: Zapad “okreće leđa” Zelenskom?

M.

“Menja se energetska mapa Evrope”

M.

Uhapšene dvije osobe koje se dovode u vezu sa smrću muškarca u Bijeljini

M.

Ostavite komentar