"Zvezda i Partizan u maču sa dve oštrice od UEFA" - BIGportal.ba
Fudbal Sport

“Zvezda i Partizan u maču sa dve oštrice od UEFA”

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza govorio je proširenju Superlige, Crvenoj zvezdi, Partizanu i stanju u srpskom fudbalu.

Gostujući u “Jutarnjem programu” na RTS-u Kokeza je obrazložio odluku FSS da od naredne sezone Superliga broji 20 timova.

To je za čak četiri kluba više od sadašnjeg stanja i to je objasnio time da niko nije oštećen u trenutku kada je “skraćena” sezona.

U specifičnoj situaciji zbog pandemije mi kao FSS smo uputili dopise svim klubovima da se izjasne da li su za ligu od 16, 18 i 20. Velika većina se izjasnila za 20, a FSS je poštovao njihovu i doneo odluku. Odluka je poštena i fer prema svim klubovima, jer prvenstvo nije odigrano do kraja. Da ne bismo ulazili u to ko je oštećen, odluka je pravična za sve klubove“, poručio je Kokeza.

On je dodao da će novo pravilo biti i da u starnoj postavi budu dvojica igrača ispod 21. godine, što bi trebalo “značajno da poveća kvalitet i razvoj mladih“.

Prvi čovek srpskog fudbala dotakao i promena u kvalifikacijama za UEFA takmičenja i odluke da se igra samo jedan meč u rundama pre plej-ofa.

To je mač sa dve oštrice. Kada se igra jedna utakmica, u zavisnosti od protivnika, klubovi sa slabijim rejtingom imaju veću šansu. Jako je teško se izjasniti da li je plus ili minus, zavisi sa kojima budu igrali Zvezda, Partizan, Vojvodina i TSC“.

Kokeza je na početku pandemije bio zaražen.”Prva tri ili četiri dana nisam bio dobro, imao sam problema sa plućima, a potom je sve bilo bolje. Oporavio sam se i danas se dobro osećam“, rekao je Kokeza i zahvalio se svim doktorima i sestrama širom Srbije na velikoj posvećenosti.

Koliko su doneli uspesi “večitih” u Evropi poslednjih godina?

“To je jako značajno iz više razloga. Crvena zvezda i Partizan plasmanom u grupnu fazu su dobili novčana sredsta od UEFA, a FSS zahvaljući sredstva solidarnosti od njih. To smo izvršili za rekonstruikciju preko 20 stadiona širom Srbije. Dosta novca je došlo zahvaljući Zvezdi i Partizanu, a mogli smo da vidimo velika svetska imena u Beogradu. To je dodatno zadovoljstvo“, rekao je Kokeza i naglasio da je FSS u mnogoge pomogao klubove u doba pandemije koronavirusa.

Od nižeg ranga, pa sve do Superlige. Prebacili smo broj od 2.000 klubova… Većina ništa nije dobila od FSS prethodnih godina, to smo čuli od mnogih. Do kraja godine će FSS obići bukvalno sve klubove u Srbiji i neće postojati nijedan koji će neće dobiti rekvizite i opremu“.

Za kraj, Srbiju čekaju presudne borbe za plasman na EURO u plej-ofu Lige nacija u konkurenciji Norveške, Škotske i Izraela.

U septembru imamo dve utakmice u Ligi nacija, protiv Turske i Rusije, Tumbaković ima priliku da još jednom vidi neka imena. Naravno, potrebno je i da odigramo na dobrom nivou i pobedimo, ali Norveška u Oslu je najvažnija utakmica u godini“, zaključio je.

Danas objavljeno

“Novače, torbu na rame, pa preko granice”

V.R.

Ančeloti: Poslije Reala odlazim u penziju

V.R.

Rodik: Kirjos je među prva dva ili tri favorita za US Open

V.R.

Ostavite komentar