Zvanično zatraženo: Odobrite našu vakcinu, hitno - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zvanično zatraženo: Odobrite našu vakcinu, hitno

Farmaceutska kompanija “Džonson i Džonson” zatrazila je od američke Agencije za hranu i lekove da odobri za hitnu upotrebu njenu vakcinu u vidu jedne doze.

Zahtev kompanije usledio je posle izveštaja od 29. januara u kojem navodi da je globalno kliničko testiranje pokazalo da je efikasnost ove vakcine u sprečavanju zaražavanja koronavirusom 66 odsto.

Vakcina koja se daje u jednoj dozi mogla bi da ubrza isporuku i pojednostavi američku kampanju imunizacije, navodi Rojters.

Za razliku od Fajzerove i Modernine vakcine koje se daju u dve doze, vakcina firme “Džonson i Džonson” ne zahteva drugu dozu a ni transport na niskim temperaturama.

Posle zahteva kompanije za registraciju vakcine, regulatorima će biti potrebno vreme za analizu podataka i sastanak savetodavnog komiteta.

SAD imaju sporazum o kupovini 100 miliona doza ove vakcine za milijardu dolara uz mogućnost nabavke još 200 miliona doza.

Kompanija “Džonson i Džonson” saopštila je da je spremna da isporuči vakcine odmah po odobrenju, a planira da isporuči milijardu doza 2021. godine koje bi proizvela u SAD, Evropi, Južnoj Africi i Indiji.

Vakcina koristi adenovirus tip 26 za ubacivanje proteina korona virusa u ćelije tela i izazivanje imunog odgovora.

Danas objavljeno

Ministar Lučić sproveden u zgradu SIPA, uhapšena još jedna osoba

Vanja A

Pronađen i drugi pilot nakon pada hrvatskog MiG-a

Vanja A

Vlada Srpske: Zahtjev Savjetu ministara za dozvolu izvoza peleta

Vanja A

Ostavite komentar