17. Augusta 2020.

Zvanično – postao persona non grata

Big Portal

One su pozvale pozvale na održavanje novih, “slobodnih“ izbora u toj zemlji.

Izjavu su potpisali Evropska narodna partija, Obnovljena Evropa, Progresivni savez socijalista i demokrata i frakcije Zelenih, preneo je Sputnjik.

“Predsednički izbori 9. avgusta u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni. Verodostojni izveštaji dokazuju pobedu Svetlane Tihanovske. Zbog toga ne priznajemo Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika i smatramo ga persona non grata u Evropskoj uniji. Pridružujemo se beloruskom narodu u njegovom zahtevu za novim i slobodnim izborima“, navodi se u zajedničkoj izjavi evroparlamentaraca.

Partije Evropskog parlamenta podržale su odluku Ministarstva spoljnih poslova EU o pojedinačnim dodatnim sankcijama Belorusiji i pozvale da one što pre budu uvedene.

“Pozdravljamo odluku ministara spoljnih poslova EU o ”crnoj listi” svih zvaničnika odgovornih za nasilje i falsifikovanje predsedničkih izbora. Apelujemo da spisak bude što pre sastavljen kako bi se osobama koja su izvršile ova krivična dela zabranio ulazak u EU i blokirala njihova imovina“, navodi se u izjavi.

EU parlamentarci su takođe pozvali Rusiju da se uzdrži od mešanja u situaciju u Belorusiji.

Parlamentarci su takođe osudili upotrebu sile nad mirnim demonstrantima i pozvali na hitnu i transparentnu istragu svih slučajeva nasilja nad građanima.

“Tražimo momentalno osobađanje svih koji su pritvoreni pre i posle predizborne kampanje“, navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana privedeno je preko 6.700 ljudi.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare