8. Novembra 2022.

Zvanično: Jedna država aplicirala za BRIKS; Razmatra se učlanjenje još pet

Big Portal

To je izjavila za alžirski državni radio Lejla Zeruki, specijalna izaslanica Ministarstva spoljnih poslova za međunarodna partnerstva, preneo je portal Al-Šouruk.

Predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun nedavno je saopštio da je ta zemlja zainteresovana za pridruživanje grupi BRIKS koju čine Brazila, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, navodeći da ta zemlja u velikoj meri ispunjava kriterijume za članstvo.

Ruski ambasador u Alžiru Valerijan Šuvajev rekao je ovim povodom da Moskva nema primedbe na pridruživanje Alžira, prenosi Raša tudej.

Na ovogodišnjem samitu BRIKS-a, održanom u junu onlajn, bilo je reči o proširenju te grupe za dodatnih 13 zemalja, među kojima je i Alžir. Prvi gost koji se obratio na tom skupu bio je predsednik Tebun, koji se založio za “novi ekonomski poredak u kojem će vladati jednakost i pravičnost među zemljama“.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u septembru da je veliki broj zemalja izrazio interesovanje za pridružvanje BRIKS-u u ovom ili onom obliku. On je dodao da lideri zemalja BRIKS-a rade na proceduri za prijem novih članica.

Očekuje se da će savez BRIKS-a, koji već obuhvata više od 40 odsto svetske populacije, razmotriti učlanjenje zemalja uključujući Saudijsku Arabiju, Tursku, Egipat, Iran i Avganistan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare