5. Oktobra 2020.

Zvaničnik EU otkrio: Ne nadajte se

Big Portal

Selmajer je, tokom diskusije na javnom servisu ORF, podvukao da će u Evropi građani imati “bezbednu vakcinu”. Naglasio je da će buduća vakcina proći sve faze testiranja.

Istovremeno je umanjio očekivanja da će vakcina biti brzo raspoloživa za celo stanovništvo.

“Sa ”Kovaksom” imamo globalnu inicijativu za razvoj i fer širenje vakcine”, objasnio je on dodajući da će biti potrebno vreme da se distribuira vakcina i da je neophodno biti strpljiv.

Rizične grupe i medicinsko osoblje, podvlači Selmajer, će prvi dobiti vakcinu.

Austrijski virolog koji radi u Njujorku Florijan Kramer očekuje da će za par nedelja do meseci biti postignuti odlučujući rezultati u razvoju vakcine, i da će tada moći već da se počne sa vakcinisanjem.

Uveren je da će u SAD krajem godine vakcina biti na tržištu, ali dodaje da je pitanje da li će vakcina biti dostupna u decembru i u Austriji.

Upitan za drastične mere koje se preduzimaju u cilju zaustavljanja širenja virusa Kramer je kazao da ne veruje da zatvaranje granica može imati pozitivan uticaj, jer je virus prisutan gotovo svuda.

Na to je Selmajer podvukao da EU nije zatvorila granice, već su to učinile nacionalne vlade, dodajući da je zadovoljan što su u drugoj fazi krize preduzete odgovarajuće mere.

Savetnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz Švajcarske Ilona Kikbuš naglasila je da bi umesto zatvaranja granica trebalo imati dobru strategiju testiranja, koja omogućava trasiranje zaraze.

Što se vakcinisanja tiče, Kikbuš je uverena da će narednog leta širom sveta početi vakcinacija, i da će najpre 20 odsto stanovništva dobiti vakcinu.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare