Zvaničnik EMA potvrdio vezu između "Astra-Zenekine" vakcine i retkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zvaničnik EMA potvrdio vezu između “Astra-Zenekine” vakcine i retkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka

Visoki zvaničnik Evropske agencije za lekove rekao je za jedan italijanski dnevnik da je jasno da postoji veza između vakcine kompanije “Astra-Zeneka” i retkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka, ali da uzrok još uvek nije poznat.

Šef Odeljenja za bezbednost i strategiju vakcinacije Evropske agencije za lekove (EMA) Marko Kavaleri potvrdio je da postoji veza između vakcine “Astra-Zeneke” i stvaranja krvnih ugrušaka.

“Po mom mišljenju, sada možemo reći da je jasno da postoji veza sa vakcinom. Još uvek ne znamo šta uzrokuje ovu reakciju”, rekao je Kavaleri za italijanski list Masađero.

Kavaleri je najavio i da će Agencija tokom dana objaviti i zvanično saopštenje na ovu temu.

“Pokušavamo da dobijemo preciznu sliku o onome što se dešava, da detaljno definišemo ovaj sindrom”, istakao je Kavaleri.

EMA je prošle nedelje saopštila da očekuje “ažurirane preporuke” nakon sastanka svog odbora koji počinje danas i traje do petka.

“Među vakcinisanim osobama, veći je broj slučajeva cerebralne tromboze kod mladih nego što bismo očekivali. To ćemo morati da kažemo”, istakao je Kavaleri.

Upotreba u nekim zemljama ograničena samo na starije
Nemačka, Italija, Francuska, Španija i Holandija nedavno su ograničile upotrebu vakcine britansko-švedske kompanije samo na starije ljude. Uvođenje sličnog ograničenja razmatra i Britanija.

Veliki broj evropskih zemalja obustavio je sredinom marta vakcinaciju “Astra-Zenekinom” vakcinom zbog stvaranja krvnih ugrušaka kod nekolicine ljudi koji su je primili, kao i nekoliko sumnjivih smrtnih slučajeva.

Nakon što je Evropska agencija za lekove saopštila da vakcina ne izaziva neželjena stanja i da je korist od vakcinacije daleko veća od rizika, većina zemalja je vratila u upotrebu vakcinu kompanije “Astra-Zeneka”.

Kompanija je nedavno promenila i ime sporne vakcine, pa sada umesto jednostavnog “Astra-Zenekina kovid 19 vakcina” nosi ime “vakszervija”.

RTS

Danas objavljeno

Bura zbog izjave Milanovića: “Ne, ubijeni se ne nadoknađuju novcem”

M.

U Srpskoj 228 novozaraženih, 15 osoba preminulo

M.

FBiH: Zaraženo 378 osoba

M.

Ostavite komentar