11. Jula 2022.

Žvaka, salate i surutka: Sedam stvari koje će vam upropastiti želudac

Big Portal

Da taj dan ne bi došao, bolje je da obratite pažnju na to kako vodite svoj život i koliko se trudite da ne preterujete u svemu.

1. Konzumiranje soka od pomorandže na prazan stomak: Ako ste navikli da jutro počinjete sokom od pomorandže, to verovatno nije najbolji izbor za vas. Generalno, jedenje citrusa na prazan stomak može povećati rizik od stvaranja kiseline što dovodi do bolova u stomaku, mučnine, nadimanja i gorušica. Štaviše, fruktoza u voću može usporiti vaš probavni sistem ako je pojedete pre obroka, sok od pomorandže može preopteretiti vaš probavni sistem i oštetiti dobre bakterije u crevima.

2. Pranje sudova sunđerom: Stručnjaci preporučuju korišćenje plastične ili silikonske četke jer ostaju suve kada se ne koriste. Sunđeri ostaju vlažni većinu vremena i bakterije se mogu razmnožavati. Četke se takođe lako čiste i bolje ih je stavljati u mašinu za pranje sudova jednom nedeljno.

3. Ostavljanje prljavog posuđa u mašini za pranje sudova preko noći: Stručnjaci kažu da bi mašinu za pranje sudova trebalo da pokrenete u roku od jednog dana od punjenja. Bakterije mogu da žive na prljavoj posudi i do četiri dana i potrebne su vam da prestanu da se šire. Da, bakterije mogu postojati samo do određene temperature i mašine za pranje sudova ih ubijaju toplom vodom, ali ako je aparat star, bolje je izbegavati rizike.

4. Zamena obroka salatama: Salate od povrća nisu tako dobra zamena za obrok, iako imaju puno vitamina. Ne sadrži proteine i njihov nedostatak može dovesti do poremećaja regulacije. Takođe, stalno konzumiranje hladne hrane nije zdravo za stomak. Potrebno je više vremena za varenje i može dovesti do problema. Štaviše, ako brinete o svojim crevima i želite da izbegnete nadimanje, otok i grčeve, trebalo bi da jedete više tečne hrane.

5. Pijete skurutku i ​​jogurt noću: Skuta i jogurt zapravo mogu pogoršati varenje ako ih jedete uveče. Indijski stručnjaci kažu da bi to trebalo da izbegavaju posebno osobe sa kiselošću i refluksom kiseline jer je sistem trom i spreman za spavanje, a ovi proizvodi izazivaju zatvor.

6. Često žvakanje žvakaće gume: Istraživači kažu da često žvakanje žvakaće gume može stvoriti probleme kao što su bol u vilici i dijareja. Za telo je dovoljna jedna žvaka dnevno.

7. Jedete različite vrste voća u isto vreme: Ne preporučuje se mešanje različitih vrsta voća, već ih jedite odvojeno jer svako voće ima svoju kiselost. Mešanje svih ovih kiselina može postati opasno za stomak. Različiti plodovi se samo vare različitom brzinom, pa ako patite od nadimanja, bolje je da prestanete da jedete voćne salate.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare