ZTE sprema vlastiti 5G čip do kraja godine - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

ZTE sprema vlastiti 5G čip do kraja godine

U posljednje vrijeme pojavljuje se mnogo informacija o 5G čipovima koje za svoje mobilne uređaje pripremaju proizvođači kao što su Qualcomm, Huawei i MediaTek.

U posljednje vrijeme pojavljuje se mnogo informacija o 5G čipovima koje za svoje mobilne uređaje pripremaju proizvođači kao što su Qualcomm, Huawei i MediaTek.

Sada stižu informacije kako i kompanija ZTE sprema svoj vlastiti 5G čip.

Još tokom jula informaciju da ZTE razvija vlastiti 5G čip temeljen na 7-nm proizvodnom procesu objavio je CEO kompanije, Xu Ziyang. Njega sada nadopunjuje ZTE-ov stariji potpredsednik, Wang Xiang, koji potvrđuje postojanje 7-nanometarskog 5G čipa i navodi kako bi taj čip trebalo očekivati do kraja ove godine.

Karakteristike čipa nisu objavljene, ali Wang Xiang napominje kako će pametni telefoni s podrškom za 5G mreže biti skuplji od 4G uređaja zbog činjenice da koriste 50% više antena. Drugi razlog za skuplje uređaje biće činjenica da se radi o novoj tehnologiji koja se još ne proizvodi masovno. Cena 5G mobilnih uređaja, ističe Wang Xiang, trebalo bi da se približi cenama 4G uređaja negde u drugoj polovini sledeće godine.

Valja napomenuti da se ZTE u slučaju svojih pametnih telefona oslanja na Qualcomm-ove čipove pa je očekivano da će ZTE-ovi vlastiti čipovi biti korišćeni u telekomunikacijskoj opremi i IoT uređajima.

Izvor: Gizmochina

Danas objavljeno

Huawei planira da u drugoj polovini godine predstavi pristupačnije savitljive telefone

Vanja A

Microsoft Edge dobija mod koji optimizuje brzinu i performanse

Vanja A

Facebook omogućava eksportovanje objava i bilješki na druge platforme

Vanja A

Ostavite komentar