Žozep Borel "sahranjuje" ideju o podjeli Kosova - BIGportal.ba
Region Vijesti

Žozep Borel “sahranjuje” ideju o podjeli Kosova

Borel, iako rođenjem Katalonac, žestoki je protivnik nezavisnosti te španske provincije, što će imati uticaj na njegov stav u dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom na to da je Španija najjača zemlja EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Evropski savjet nominovao je španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog…

Borel, iako rođenjem Katalonac, žestoki je protivnik nezavisnosti te španske provincije, što će imati uticaj na njegov stav u dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom na to da je Španija najjača zemlja EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Evropski savjet nominovao je španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost, koji bi 1. novembra, ukoliko ga potvrdi Evropski parlament, trebalo tu dužnost da preuzme od Italijanke Federike Mogerini.

Španija neće imati problem da se aktivnije nameće ostalim zemljama članicama, a tu se otvara zanimljivo pitanje za naš region. Naime, Borel, iako rođenjem Katalonac, žestoki je protivnik nezavisnosti te španske provincije, što će imati uticaj na njegov stav u dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom na to da je Španija najjača zemlja EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Najvažnija promjena bi, uvjeravaju nas naši sagovornici, trebalo da bude njegova pozicija po pitanju razmjene teritorija između Beograda i Prištine. Naime, Mogerinijeva, ne samo da je tu ideju podržala nego ju je aktivno i zagovarala, dok je Borel, kako nam je rečeno, izričito protiv, i nema namjeru da je podrži.

Po tome je bliži poziciji Berlina, što je jedan od razloga što je Fon der Lejenova, odnosno Njemačka, pristala da ga podrži na ovoj poziciji. Ukoliko se ovo pokaže tačnim, značiće to priličan zaokret evropske diplomatije prema ovom problemu. Takođe, od njega se očekuje da će aktivno raditi na proširenju EU, što je dobra vijest za Balkan, region o kojem ima dobra saznanja.

Što se tiče ostalih međunarodnih odnosa, naši sagovornici su nam rekli da na Borela blagonaklono neće gledati ni Moskva, za koju je rekao da je “stari evropski neprijatelj”, ali ni London, s obzirom na to da se zalaže za vraćanje britanske kolonije Gibraltara pod okrilje Španije.

(BN/Nezavisne novine)

Danas objavljeno

Igor Jurić o hapšenju Miroslava Mike Aleksića: Jedna od priča za koju smo znali

D

Bijesni na vlast i EU zbog vakcine; “Ništa ne funkcioniše kako treba”

M.

Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene Srbe iz Skelana

D

Ostavite komentar