Zovu ih u NATO, oni neće; "Ne pregovaramo" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zovu ih u NATO, oni neće; “Ne pregovaramo”

Finska ne planira da se pridruži NATO-u, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Peka Havisto.

On je to rekao usred pojačanih bezbednosnih tenzija između njenih suseda Rusije i Ukrajine.

“Finska ne razgovara o pridruživanju NATO-u i nema takav plan u budućnosti… Bezbednosna politika Finske ostaje nepromenjena”, rekao je Havisto novinarima na posle sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Francuskoj, prenela je agencija Rojters na svom sajtu.

Komentarišući upozorenje poljskog ministra spoljnih poslova da je Evropa bliža ratu nego što je bila u poslednjih 30 godina, Havisto je rekao da razume pritisak pod kojima su Ukrajina i Poljska zbog nagomilanih bezbednosnih tenzija na njihovim granicama.

“Ali nadam se da nismo u takvoj situaciji”, rekao je Havisto.

Interesovanje Finske i Švedske za članstvo u NATO-u bilo je tema međunarodne rasprave ove nedelje dok su ruski i američki zvaničnici razgovarali o bezbednosnoj politici u Ženevi.

U četvrtak je američki državni sekretar Entoni Blinken nagovestio u intervjuu za MSNBC da Finska želi da se pridruži NATO-u nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima u sredu da će Rusija ulazak Finske u NATO smatrati “instrumentom konfrontacije”.

I zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da će SAD biti spremne da razmotre zahtev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze želju. Švedska i Finska nisu članice Alijanse, ali sarađuju sa njom kao partnerske države.

Danas objavljeno

Čubrilović pozvao Izetbegovića i Čovića da se obrate Parlamentu Srpske

M.

Odgovor “izdajica”

M.

Oglasila se Rusija – “Uzvratićemo”

M.

Ostavite komentar