Zolaku se stavlja na teret zloupotreba ovlaštenja - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Zolaku se stavlja na teret zloupotreba ovlaštenja

Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove BiH, stavlja se na teret zloubotreba položaja zbog upisa u registar firme FH Srebrena malina za promet respiratorima, zbog čega je danas na Sudu BiH održano ročište za određivanje mjera zabrane sastajanja sa akterima afere “Respiratori”.

Tužilaštvo BiH, odnosno tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić, zatražili su da se Aleksandru Zolaku odredi jednomjesečna mjera zabrane sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima iz afere Respiratori, napominjući da bi trebalo da im taj period bude dovoljan da saslušaju svjedoke i utvrde njegovu odgvornost u aferi “Respiratori”.

Osim Zolaka, ranije su u ovoj aferi osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, premijer FBiH, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH. Novalić je, prema riječima tužilaca, zahtijevao od Zolaka da izvrši ono što je navedeno u optužnici.

Tužilaštvo tvrdi da je nezakonito izdata dozvola

FH Srebrena malina nije bila registrovana za promet medicinskim sredstvima. Tužilaštvo u svom prijedlogu tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Zolak, kao direktor Agencije, prekoračio ovlaštenja i donio rješenje kojim se dozvoljava upis “Srebrene maline” u registar veleprodaje medicinske opreme.

Prema riječima tužioca Mirze Hukeljića, Srebrena malina je 3. aprila zaključila ugovor sa Federalnom upravom civilne zaštite, a da je tek 21 dan kasnije podnio zahtjev za uvoz medicinske opreme. Dovodi se u pitanje zakonitost izdavanja rješenja i način upisivanja u registar.

“Da bi se mogla osigurati saglasnost za uvoz medicinske opreme firma mora biti registrovana kao veleprometnik. Osnovni uvjeti su da firma bude upisana u sudski registar i da njena djelatnost bude registrovana za uvoz medicinske opreme, što sa Srebrenom malinom nije bio slučaj”, istakao je Hukeljić.

Srebrena malina se, prema riječima Hukeljića, nije bavila privrednom djelatnošću sve do 23. ili 24. aprila.

Neadekvatne osobe zadužene za opremu

Tužioci Tužilaštva BiH potenciraju da “Srebrena malina” nije bila ni upisana u sudski registar kao uvoznik medicinske opreme, da nije imala edukovane stručne osobe za ovu vrstu posla, da nije na vrijeme dobijena potvrda o certifikatu, kao i da većina uslova nije ispunjena.

“Imamo situaciju da je podnijeta izjava, čak ni formalno uslov nije ispunjen. Nije ispunjen uslov, ali su preuzeli odgovornost da će obavezu ispuniti i iskazali namjeru da budu certifikovani. Taj proces traje šest mjeseci. Ako su u postupku certifikovanja, ne znači da su ispunjeni uslovi”, istakao je on.

Takođe je istaknuto da su Agenciji za lijekove mailom dostavljene fotografije o uslovima skladištenja medicinske opreme i da prvobitno niko od predstavnika institucije nije izašao na teren da vidi gdje će biti skladištena medicinska oprema.

Odbrana tvrdi da je sve po zakonu

Senka Nožića, advokatica Aleksandra Zolaka, istakla je da je Agencija za lijekove postupila zakonito i donijela rješenje prema uobičajenoj proceduri.

“Nema opšteg uslova, ne postoji osnovana sumnja da je moj branjenik počinio krivično djelo. Prijedlog kaže da je Novalić neposredno zahtijevao od Zolaka da protivno zakonu omogući 100 respiratora. Mi ne smijemo zaboraviti da se sve dešava kad nema nijednog respiratora za vrijeme pandemije”, istakla je Nožica.

Poručuje kako je iz prijedloga Tužilaštva neshvatljivo da je Zolak počinio krivično djelo na način da je nekome izdavanjem dozvole pribavio korist.

“Zolaku treba da bude čast sto ga je premijer zvao, jer je zvao da spasi živote”, rekla je Nožica.

(Klix)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar