Zolak: "Messer" može da obezbijedi potrebne količine kiseonika za Srpsku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zolak: “Messer” može da obezbijedi potrebne količine kiseonika za Srpsku

Tema nabavke medicinskog kiseonika, povodom koje sam zadnjih dana obavio mnogobrojne razgovore, dobila je potencijalni epilog, poručio je direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

Kako navodi, predstavnik kompanije “Messer” ga je obavijestio da su u mogućnosti da organizuju dostavu 5 cisterni medicinskog kiseonika sedmično, što znači kapacitet od oko 117 tona, plus jedan kamion medicinskog kiseonika u medicinskim bocama.

– Prvih 150 boca bi bile date na revers, jer je evidentno da u Republici Srpskoj nema dovoljno medicinskih boca, ako ih i ima uopšte. Navedene količine bi se uvozile iz Republike Hrvatske, te potom isporučivale u Banjaluku – navodi Zolak.

Uzimajući u obzir da je Ministarstvo zdravlja RS izračunalo da su sedmične potrebe zdravstvenih ustanova Republike Srpske oko 120 tona, može se izvući zaključak da su potrebne količine medicinskog kiseonika obezbjeđene i dostupne.

– Predstavnika kompanije “Messer” sam zamolio da ovu informaciju proslijedi i ministru zdravlja Alenu Šeraniću, da bi on preduzeo potrebne radnje iz nadležnosti Ministarstva na čijem je čelu – zaključio je Zolak.

Danas objavljeno

Definitivno kraj kovida?

M.

U Srpskoj preminulo 13 osoba, 693 novozaraženih

M.

U Sloveniji 10.000 zaraženih, osam preminulo

M.

Ostavite komentar