Znate zaspati s mobilnim ili laptopom u rukama? Oprez, mogli biste se udebljati - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Znate zaspati s mobilnim ili laptopom u rukama? Oprez, mogli biste se udebljati

SVJETLO koje emituju noću LED zasloni, kao što su mobilni telefoni i tableti, povećavaju želju za slatkim što može dovesti i do povećanja tjelesne težine, pokazalo je to istraživanje sprovedeno na štakorima. Otkriveno je da je samo jedan sat izloženosti plavom svjetlu uticalo na apetit štakora koji su idućeg dana jeli nezdravu hranu. Njihova…

SVJETLO koje emituju noću LED zasloni, kao što su mobilni telefoni i tableti, povećavaju želju za slatkim što može dovesti i do povećanja tjelesne težine, pokazalo je to istraživanje sprovedeno na štakorima.

Otkriveno je da je samo jedan sat izloženosti plavom svjetlu uticalo na apetit štakora koji su idućeg dana jeli nezdravu hranu. Njihova razina šećera u krvi takođe je porasla. 

Još jedan je to dokaz, ističu naučnici, da korištenje ekrana noću nije preporučljivo jer bi, između ostalog, moglo dovesti do gojaznosti. 

Studija Univerziteta u Strasbourgu i Univerziteta u Amsterdamu predstavljena je na godišnjoj konferenciji Društva za proučavanje ingestivnog ponašanja u Utrechtu, u Holandiji. 

Istraživači, na čelu s Anayanci Masis-Vargas, štakore su izložili plavom svjetlu, a potom posmatrali ono što su jeli sljedećeg dana. 

Štakorima su ponudili četiri različita obroka – nutricionistički uravnotežen obrok, špek, zašećerenu vodu i običnu vodu. Nakon što su tokom dana bili izloženi plavom svjetlu, štakori bi tokom te noći pili više zašećerene vode, nego tokom one kada nisu bili izloženi. Osim toga, razina im šećera u krvi nije bila unutar granica normale.  

To je dovelo do zaključka da ih je izloženost ekranima noću dovelo do toga da su drugi dan radije birali slatku hranu koju njihova tijela nisu mogla pravilo preraditi. 

Prethodna istraživanja takođe su pokazala povezanost između gojaznosti i izloženosti plavom svjetlu. Retinalne stanice oka osjetljive su na plavo svjetlo i direktno prenose informacije u područja mozga koja regulišu apetiti i spavanje. 

“Melanopsinske stanice u mrežnici oka aktiviraju područja u mozgu koja kontrolišu hranjenje i metabolizam. Velika je vjerovatnost da svjetlo noću mijenja apetit koji stimuliše ili inhibira one neurone koji potiču ili smanjuju unos hrane”, rekao je dr. Jorge Mendoza s Institute de Neurosciences Cellulaires et Intégratives Strasbourg.

Jedno je istraživanje pokazalo da su žene koje su znale zaspati ispred televizora, težile više od onih koje to nisu radile. Naučnici zbog toga vjeruju da bi se ograničavanjem plavog svjetla mogla na jedan način prevenirati gojaznost. 

Index

Danas objavljeno

Tiramisu

V.R.

Naučite još jedan odličan recept

Zeljka

DIJETA koja sprječava anemiju, a uključuje mudro smišljen jelovnik

Zeljka

Ostavite komentar