Znate li zašto vam oči suze dok sjeckate luk? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Znate li zašto vam oči suze dok sjeckate luk?

Luk je sastavni dio velikog broja jela, a mnogi dok pripremaju obrok sjeckaju luk, a oči im neprestano suze. Znate li razlog zbog kojeg vam oči suze dok režete luk?

Prije nego krenemo u pojašnjavanje kako rezati luk, a da vam ne suze oči, navešćemo razloge zašto nas luk tjera na plač. Kako luk raste, apsorbira sumpor iz tla i pretvara ga u aminokiseline. Kad su njihove ćelije oštećene (tj. kad je luk narezan na kriške), te kiseline dolaze u kontakt s enzimima koji kataliziraju niz reakcija koje na kraju dovode do oslobađanja hlapljivog hemijskog spoja zvanog syn-propanethial-S-oksid koji čini da oči peckaju i suze.

Znate li zašto vam oči suze dok sjeckate luk

To je razlog, ali koja su rješenja? Postoje dvije glavne strategije: možete spriječiti oslobađanje hemijskog spoja ili zaštititi oči.

Da biste zaštitili oči, jednostavno ih pokrijte. Dodatna prednost kontaktnih leća je ta što djeluju kao barijera, sprječavajući da hemijski spoj dođe u kontakt s površinom mojih očiju. Naočale takođe dobro funkcionišu, kao i zaštitna maska za lice.

Za borbu protiv suza dok sjeckate luk koristite oštar nož. Tupi nož lomi, a ne siječe, nanoseći više štete ćelijama luka i oslobađajući tako više spoja koji izaziva suze.

Možete i ohladiti luk. Rashlađeni oguljeni, prepolovljeni luk u frižideru ili u zdjeli s ledenom vodom 30 minuta može umanjiti učinak hemikalije.

Kako Kejt Vinzlou i Gaj Ambrosino objašnjavaju u knjizi Onions Etsetera, i niske temperature i voda čine syn-propanethial-S-oksid manje hlapljivim. Iz istog razloga, neki ljudi predlažu da držite vlažni ručnik ili zdjelu vode u blizini daske za rezanje dok radite.

Kad završite s rezanjem, dobro očistite ruke – Vinzlou i Ambrosino preporučuju trljanje dlanova s pola izrezanog limuna prije pranja sapunom i vodom.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Kolač s višnjama koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Meksička hrana: Spoj nespojivog – slatkog i začinjenog

Vanja A

Ishrana na poslu: Najveće greške koje pravimo dok jedemo u kancelariji

Vanja A

Ostavite komentar