Znate li zašto nas kafa tjera na WC? Evo odgovora - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Znate li zašto nas kafa tjera na WC? Evo odgovora

Naučnici sa Univerziteta u Texasu došli su do odgovora zašto nas omiljeni jutarnji napitak često zna potjerati na toalet.

Oni su tokom svog istraživanja tri dana štakorima davali kafu koja je potaknula pokretljivost mišića crijeva i to nezavisno o dozi kofeina.

“Štakorima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su štakori, baš kao i ljudi, nakon kafe morali obaviti veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni o kofeinu, jer je slično na njihovu probavu djelovala i beskofeinska kafa”, rekao je vodeći autor studije Xuan Zheng Shi za britanski Mirror.

Pretpostavlja se da su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njezina kisela svojstva. Dokazano je da viša razina želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kave, aktivira rad probavnog sastava.

Osim toga, ispijanje kafe povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istovremeno omiljeni napitak povećava razinu holecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje crijeva. Riječ je o hormonu probavnog sastava koji sudjeluje u probavi masnoće i proteina, te djeluje kao neuropeptid.

 

Index

Danas objavljeno

Čudotvorni gavez i kako da vam pomogne u zaceljivanju rana i kostiju

Vanja A

Najmlađe uključite u pripremu jela i naučite ih zdravim navikama

Vanja A

Da prste poližeš! Zapečeni krompir sa sirom!

Vanja A

Ostavite komentar