Oni su tokom svog istraživanja tri dana štakorima davali kafu koja je potaknula pokretljivost mišića crijeva i to nezavisno o dozi kofeina.
“Štakorima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su štakori, baš kao i ljudi, nakon kafe morali obaviti veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni o kofeinu, jer je slično na njihovu probavu djelovala i beskofeinska kafa”, rekao je vodeći autor studije Xuan Zheng Shi za britanski Mirror.
Pretpostavlja se da su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njezina kisela svojstva. Dokazano je da viša razina želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kave, aktivira rad probavnog sastava.
Osim toga, ispijanje kafe povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istovremeno omiljeni napitak povećava razinu holecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje crijeva. Riječ je o hormonu probavnog sastava koji sudjeluje u probavi masnoće i proteina, te djeluje kao neuropeptid.
Index