27. Juna 2020.

Znate li šta je KRONOVA BOLEST?

Big Portal

To su zapaljenska oboljenja creva, koja kada se otkriju u detinjstvu imaju mnogo težu formu, otežavaju rast i razvoj i mogu da ostave trajne posledice.

Asistent dr Ivan Milovanović, pedijatar na Odeljenju gastreonterologije, hepatologije i endoskopije, Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da se najveći broj zapaljenskih bolesti creva kod dece javlja u formi ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti:

– Obe bolesti su autoimunske i prvenstveno zahvataju sistem organa za varenje, ali mogu da se prošire i na druge organe. Dok ulcerozni kolitis zahvata debelo crevo, Kronova bolest može da se javi u bilo kom delu organa za varenje, ali i van njega, a često su zahvaćeni jetra, koža, oči, zglobovi.
U kom uzrastu se najčešće ove bolesti otkrivaju?Sa kojim problemima se deca susreću?- Oni se susreću sa tegobama koje su vezane za samu bolest. To su česti odlasci do toaleta, nekontrolisano pražnjenje, bolovi u trbuhu koji ometaju svakodnevno funkcionisanje, kao i nizak rast. Ima i različitih neželjenih efekata terapije, kao što su prolazni gubitak kose, akne, povećanje telesne mase… Osim toga, ove tegobe se javljaju u jednom od najosetljivijih perioda života, kada su i mnogo manji simptomi predimnezionirani, a zahtevi okoline oko fizičkog izgleda i uklapanja veliki.

Koji su tipični simptomi ovih oboljenja?

– Tegobe se sastoje prvenstveno od bolova u trbuhu i dugotrajnog proliva, sa primesama krvi ili bez njih.

Što je dete mlađe teže se primete simptomi.

Međutim, što je dete mlađeg uzrasta simptomatologija je nespecifičnija. S obzirom na to da i ulecrozni kolitis i Kronova bolest mogu da ostave trajne posledice po zdravlje, važno je da budu pravovremno dijagnostikovane i na adekvatan način lečene.

Kada je potrebno operativno lečenje?

– Za razliku od prošlih vremena, danas je operativno lečenje rezervisano za komplikacije bolesti kao što su suženja ili preteće pucanje zida creva. Na sreću, imamo dobre lekove, pa su ovakve komplikacije sve ređe.

– Svaki četvrti do peti pacijent sa dijagnozom zapaljenske bolesti creva je dete. U proseku, bolest se javlja oko 15. godine. Dečaci nešto češće obolevaju od Kronove bolesti nego devojčice, dok je polna distribucija kod ulceroznog kolitisa jednaka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare