26. Juna 2019.

Znate li koliko dugo alkohol ostaje u organizmu? Evo odgovora

Big Portal

VOŽNJA pod uticajem alkohola nije opasna samo za vozača, već i one koji mu se nađu na putu. I bez obzira na to, mnogi od njih i dalje sjedaju za svoje volane s mišljenjem kako se ništa loše neće dogoditi, a ponekad i male količine alkohola mogu uticati na našu sposobnost za sigurnu vožnju. No znamo li uopšte koliko dugo alkohol ostaje u našem organizmu?

“Kada alkohol uđe u krv, on prolazi jetrom, koja ga potom razgrađuje. Za razgradnju je odgovoran enzim alkohol-dehidrogenaza, čija količina prisutna u jetri zavisi o učestalosti uzimanja hrane. Dakle, ne samo da pijenjem na prazan želudac osjećamo njegove učinke vrlo brzo, nego se alkohol i duže zadržava u krvi i jače utiče na mozak”, kaže dr. George Koob, direktor Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam. 

“Glavni posao vaše jetre je filtriranje krvi koja teče iz vašeg probavnog sistema u ostatak tijela. U procesu razgradnje alkohola koji konzumirate, jetra nailazi na toksine. Pretjeranim konzumiranjem alkohola jetra može postati masna, a mogu nastati i ožiljci koji onda ograničavaju protok krvi. To može uzrokovati smrt jetrenih stanica, što može oslabiti funkciju jetre”, ističe Koob.

Koliko će se alkohol zadržati u vašem tijelu zavisi o vašoj visini, težini i godinama.

“Većina ljudi pola pića može razgraditi u sat vremena, odnosno 30 mililitara. Prosječno vrijeme potrebno da jetra razgradi čašu od 250 mililitara vina su tri sata. Za pola litre piva biće potrebna dva sata”, ističe Koob.

Prema američkim Centrima za liječenje zavisnosti, alkohol se može otkriti i do šest sati kasnije u krvi, oko 12 do 24 sata u dahu, mokraći i slini i do 90 dana u kosi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare