5. Juna 2022.

Znaš li zašto nastaju akne?

Big Portal

 U periodu od 12 do 19 godine, milioni mladih širom svijeta upoznali su se sa neprijatnim upalnim oboljenjem kože.  Loše je i to što nisu striktno vezane za tinejdžere i adolescente, pa se mogu pojaviti i ljudima u 30-im i 40-im godinama.

Akne utiču na pojedinca emocionalno, što obično dovodi do nižeg samopouzdanja i samopoštovanja. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se pojavljuje ovo stanje kože, ali sreća je što su dostupni mnogobrojni tretmani, koji pomažu u borbi protiv akni.

Foto: unsplash

Znaš li da akne mogu ukazivati na zdravstveni problem?

Kada vidiš da ti izlazi novi prištić na licu, vjerovatno ćeš potražiti tretman, koji cilja samo na rješavanje novonastale akne. Ali, u nekim slučajevima, to neće biti dovoljno. Postoje drugi problemi koji ih mogu uzrokovati. Prije kupovine bilo kojeg proizvoda protiv akni, posavjetuj se sa svojim dermatologom, da saznaš uzrok zašto ti izlaze akne. Pronalaženje izvora pomoći će rješavanju problema sa kožom.

Danas je na tržištu pristuan bezbroj proizvoda namijenjenih njezi kože. Neki od njih su odlični i rade svoj posao, ali ima i onih koji su čisti marketinški trikovi. Takođe, mnogo zavisi i od tipa kože. Ono što će tvom prijatelju/prijateljici prijati i odgovarati, na tvom licu može napraviti problem. Zato je potrebno znati karakteristike svoje kože i kupovati proizvode namijenjene takvom tipu.

Kao što smo rekli, postoje i drugi izvori pojave akni. Jedan od vodećih uzroka nastanka ovog stanja kože je u crijevima. Velik unos šećera može prouzrokovati probleme u crijevima, a jedna od posljedica su akne na koži.

Foto: unsplash

Još jedan podatak koji se ne spominje često, ali uzimanje antibiotika kod liječenja akni može nanijeti više štete nego pomoći. Može doći do raznih nuspojava, a antibiotici ponekad znaju poremetiti crijeva i važan mikrobiom koji štiti kožu.

Istraživanja su pokazala da mliječni proizvodi, poput obranog mlijeka, mogu doprinijeti nastanku akni, posebno kod tinejdžera. S druge strane, potrudi se piti što više vode na dnevnom nivou. Hidratacija pomaže održati kožu zdravom.

Izvor: msn.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare