28. Januara 2022.

Znanstvenici u šoku

Big Portal

Otkriveni objekt ispušta ogromanu količinu energije punu minutu i tako svakih 18 minuta

Australijski naučnici su objavili da su otkrili nepoznati objekt koji se vrti u Mliječnom putu, za koji tvrde da nije sličan ničemu što je ranije viđeno.

Otkriveni predmet, naime, oslobađa ogromnu količinu energije punu minutu i tako svakih 18 minuta.

Inače, objekti koji pulsiraju u svemiru se često dokumentuju, ali istraživači kažu da je nešto što 'zasvijetli' na minut vrlo neobično.
Tim naučnika trenutno istražuje slučaj kako bi pokušao saznati više.

Temu je prvi otkrio Tyrone O'Doherty, student sa Univerziteta Curtin u Zapadnoj Australiji koristeći teleskop i novu tehniku ​​koju je razvio.

O'Doherty je bio dio tima koji je predvodila astrofizičarka dr. Natasha Hurley-Walker iz Međunarodnog centra za radio astronomiju (ICRAR), koja je u saopštenju za javnost rekla da se objekt pojavio i nestao tokom nekoliko sati posmatranja.

'Bilo je potpuno neočekivano. Za nas astronome to je bilo pomalo sablasno jer se ne zna da bilo šta na nebu to radi. Objekti koji se pale i gase u svemiru nisu novi za astronome, ali objekt koji se pali punu minutu bio je zaista čudan, rekla je astrofizičarka dr Gemma Anderson u izjavi.

ICRAR je otkrio da je objekt udaljen oko 4.000 svjetlosnih godina od Zemlje, nevjerovatno svijetao i da ima izuzetno jako magnetno polje.

Teorije o tome šta bi predmet mogao biti uključuju neutronsku zvijezdu ili bijelog patuljka - termin koji se koristi za ostatke kolapsirane zvijezde. Međutim, veliki dio otkrića ostaje misterija.

Jutarnji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare