Znamo da su jabuke zdrave, a evo šta sve čine našem tijelu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Znamo da su jabuke zdrave, a evo šta sve čine našem tijelu

UKUSNE, zdrave i savršene za grickanje između obroka, a mogu biti dio slanih i slatkih jela. Osim što su praktične i zdrave, jabuke imaju mnogo blagodati za koje možda nismo ni svjesni.

Evo nekih od njih:

Jabuke su niskokalorične

U srednje velikoj jabuci nalazi se samo 95 kalorija. Tako da bez grižnje savjesti možete pojesti jabuku uz na primjer kašičicu maslaca od kikirikija.

Jabuke sadrže puno vlakana

U srednje velikoj jabuci nalazi se oko četiri grama vlakana koja su izuzetno važna za zdravlje probavnog sistema, a imaju i ključnu ulogu u zdravlju srca jer vlakna mogu pomoći u snižavanju “lošeg” LDL kolesterola.

Takođe, jabuke sadrže UH, ali ne proteine i masti pa ćete duže ostati siti.

Jabuke su pune vitamina C

Srednje velika jabuka sadrži deset posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, što je jako važno za održavanje zdravog imunološkog sistema, tako da ćete možda izbjeći i prehlade.

Jabuke sadrže antioksidanse i fitonutrijente

Jabuke sadrže mnogo polifenola (snažni antioksidansi) koji djeluju na naše zdravlje, poput različitih flavanola i fitonutrijenata.

Kvercetin, specifična vrsta flavanola povezana je sa smanjenjem upala, smanjenim rizikom od moždanog udara i nižim LDL holesterolom.

Kvercetin je takođe proučavan zbog njegove uloge u potencijalnom smanjenju rizika od (ili usporavanja napredovanja) neurodegeneracije.

Studija iz 2015. je pokazala da su ljudi koji su konzumirali jednu jabuku dnevno manje uzimali lijekove na recept.

Jabuke su dobre za zdravlje mozga

Iako je ovo još uvijek novo polje istraživanja (mnogo je istraživanja sprovedeno na miševima, što se možda ne odnosi na ljude), neki vjeruju da antioksidansi koji poboljšavaju zdravlje srca mogu biti korisni i za mozak.

Jabuke mogu pomoći u borbi protiv karcinoma

Studija sprovedena na starijim ženama pokazuje da redovno konzumiranje jabuka može pomoći u prevenciji karcinoma, vjerovatno zbog njihovih antioksidacijskih i protivupalnih učinaka.

Danas objavljeno

Recept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti

Vanja A

Evo kako je nastao majonez

Vanja A

Novo označavanje: Ovi proizvodi ostaju bez oznaka roka trajanja na pakovanju?

Vanja A

Ostavite komentar