11. Aprila 2022.

Znakovi na noktima koje nikako ne smijete da ignorišete – ukazuju na zdravstveni problem

Big Portal

On je postavio snimak jednog korisnika, na kojima je prikazana “kul” crta na noktu. Iako je ovaj dečko mislio da je ta neobična karakteristika njegovog nokta bezazlena, ispostavilo se nešto sasvim suprotno. Kada je otišao kod lekara, dijagnostifikovan mu je rak. Kako je ovaj doktor objasnio, postoje razni uzroci, od obične infekcije , neželjenih efekata lekova, do ugruška krvnih sudova..

“Jedan poseban uzrok je rak kože koji se zove melanom ili u ovom slučaju subungualni melanom ispod nokta. Ovaj oblik je jedan od retkih. Veoma teško se otkriva i mnogi ljudi pogrešno tumače kada primete modricu na noktima ili uopšte ne primete promenu”, kaže ovaj doktor i objašnjava dalje:

“Nokat može imati crnu ili braon prugu, odvojen od nokatnog ležišta, može da bude tanak, da krvari, puca ili da ima modricu koja ne nestaje uprkos rastu nokta.”

Koža oko nokta takođe može da potamni

Melanom je najopasniji oblik raka kože i obično je rezultat izlaganja UV zracima (sunčeva svetlost ili solarijum). Rano uhvaćen, melanomski rak kože ima dobru stopu preživljavanja – 90 odsto ako se bolest otkrije u prvoj fazi.

Tamna pruga na noktu nije uvek štetna – dr Kan je pokazao da je i sam imao jednu na svom prstu, nazvanu melanonihija.

Izgleda kao više traka koje idu od nokatnog ležišta do vrha nokta i može postajati deblja sa godinama. Dr Karan je upozorio da, kao i kod kože , treba da odete kod lekara ako primetite promenu veličine, boje ili oblika noktiju.

Najčešći znak raka kože je promena mladeža, pege ili normalnog dela kože. Nokti mogu da otkriju mnogo o zdravlju osobe, kao i prsti.

Na primer, šiljasti nokti – kada nokti postanu veći i savijaju se oko vrhova prstiju – mogu biti znak raka pluća. To je znak da postoji nedostatak kiseonika u telu, a može biti i rezultat apscesa pluća ili srčanih oboljenja.

@dr.karanr

Check your nails! @Maria Sylvia

♬ Paris – 斌杨Remix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare