Znakovi koji pokazuju da ste pod velikim stresom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Znakovi koji pokazuju da ste pod velikim stresom

SVAKODNEVNA užurbanost i sjedilački način života na nas ostavljaju trajne posljedice. Nekada pokušavamo prijeći svoje krajnje mogućnosti, što je izuzetno sebično prema našem tijelu i zdravom razumu. Ovo su neki od pokazatelja da trpite veliku količinu stresa i da morate usporiti svoj životni tempo i opustiti se.

1. Pojačan umor

Normalno je da vas posao i obaveze iscrpljuju, ali sve u svojim granicama. Ako se osjećate toliko umorno da nemate snage ni presvući se kada dođete kući, trebali biste pomisliti je li to što radite vrijedno vašeg psihičkog i fizičkog zdravlja. Odgovor je, rekli bismo, uvijek negativan.

2. Bolovi u leđima

Premda sjedenje vrlo često izaziva bolove u donjem dijelu leđa, stres i živciranje će vam priuštiti bolove i u gornjem i središnjem dijelu i osjećaćete se kao da na leđima neprestano nosite težak teret. Pokušajte dubokim disanjem opustiti mišiće i priredite si kupku s eteričnim uljima za opuštanje.

3. Problemi sa spavanjem

Ovaj problem kao posljedicu nosi gore navedeni umor, a događa se uglavnom zato što ne možete prestati razmišljati o poslu i stvarima koje još uvijek niste riješili. Kako ne biste posezali za lijekovima, na jastuk nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande koje bi vas trebalo opustiti i uspavati.

4. Razdražljivost

Simptom razdražljivosti javlja se zbog previše razmišljanja koje uvijek povuče pesimistične misli koje vas počnu mučiti i počnete svaku situaciju vidjeti kao onu s negativnim krajem. Pokušajte gledati samo na pozitivne strane svega i dajte si malo oduška te se nagradite za sve što ste tokom sedmice napravili dobro.

5. Migrene

Ovaj intenzivni oblik glavobolje javlja se zbog premalo sna i prevelike količine obaveza. Takođe, jedan od uzročnika migrene je premalo hidratacije. Ako vas snađe migrena, uzmite ostatak dana slobodno i odspavajte u zamračenoj sobi. I ne zaboravite piti dovoljno vode tokom dana.

 

Index

Danas objavljeno

Sočni kolač sa jabukama, čokoladom i suvim grožđem

V.R.

Estetska hirurgija i „korona-profiterstvo“ – svi hoće iz karantina da izađu lijepi

V.R.

Od zujanja u ušima pati oko 10 odsto ljudi

V.R.

Ostavite komentar