22. Marta 2022.

Znakovi da pijete previše vode dnevno

Big Portal

U nastavku pogledajte znakove koji pokazuju da dnevno konzumirate previše vode.

Providan urin

Svijetli urin se često smatra dobrim znakom ili indikacijom da ne pijete premalo vode. Ali potpuno providan urin takođe može ukazivati na to da pijete previše tečnosti. Zdrava boja urina je blijedožuta.

Ako pijete previše vode, natrijum u krvi može pasti. To, zauzvrat, može dovesti do glavobolje i/ili mučnine.

Učestalo mokrenje

U prosjeku, ljudi vrše nuždu šest do sedam puta u toku 24 sata. Ako češće mokrite, to može biti znak problema s bubrezima, ili jednostavno može značiti da pijete previše vode. Očigledan znak je ako se budite nekoliko puta noću jer morate u toalet.

Oticanje dlanova, stopala ili usana

Višak vode dovodi do neravnoteže elektrolita, što se često manifestuje otokom. Ako pijete previše vode dnevno, oticanje dlanova, stopala ili usana je uobičajena pojava.

Osjećaj slabosti ili bol u mišićima

Još jedan fenomen uzrokovan neravnotežom elektrolita. Previše vode može izazvati slabost, bolove u mišićima, trzanje mišića ili čak grčeve u mišićima.

Umor

Pijenje previše vode takođe može dovesti do umora. Ako se i pored dovoljno sna i zdravog načina života osjećate stalno umorno, obratite pažnju i na to koliko vode pijete dnevno.

Svakako je važno piti dovoljno tečnosti dnevno kako biste spriječili dehidraciju. Ipak, nije dobro ni u čemu pretjerivati – čak ni kada je voda u pitanju.

(Aktivni.si)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare