Znaci da je potrebna ljekarska pomoć: Krmelji signal upale oka - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Znaci da je potrebna ljekarska pomoć: Krmelji signal upale oka

Krmelji, bilo tvrdi ili lepljivi, mogu da ukazuju na neku upalu ili drugi poremećaj zdravlja oka. Uzrok prevelikog nakupljanja krmelja uglavom su bakterije

KRMELjI su česta pojava. Javljaju se kod gotovo svih, ali ukoliko ih ima previše i uvek kad se probudite, trebalo bi da potražite pomoć oftalmologa.

Docent Ivan Marjanović, oftalmolog Kliničkog centra Srbije, kaže da krmelji, bilo tvrdi ili lepljivi, mogu da ukazuju na neku upalu ili drugi poremećaj zdravlja oka:

– Najčešće se javljaju u slučaju blefaritisa, konjunktivita i zapušenih odvodnih suznih puteva. Dakle, slepljeni kapci i žućkasta lepljiva skrama koja se uglavnom javlja ujutru, ukoliko je učestala ili svakodnevna, zahteva odlazak lekaru.

Uzrok prevelikog nakupljanja krmelja uglavom su bakterije koje dovode do blefaritisa.

– Postoje dva osnovna oblika ove upale – kaže dr Marjanović. – To su prednji blefaritis, kada se upala javlja na spoljnoj ivici kapka gde se nalaze trepavice, i zadnji blefaritis, koji je vezan za nepravilno lučenje žlezda koje luče masni sekret koji “podmazuje oko”, a čiji se izvodni kanalići nalaze na unutrašnjoj ivici kapaka. Vrlo često se kod istog pacijenta vide oba oblika bolesti, ali sa predominacijom nekog od njih. Dijagnoza blefaritisa je jako česta u oftalmološkoj ambulanti, a lečenje je obično dugotrajno.

Ako osim krmelja postoji i osećaj da su oči umorne, iritirane, često crvene sa stalnim osećajem grebanja u njima i osetljivost na svetlost i dim, to su sigurni znaci da je neophodna stručna pomoć.

– Osim pojave suvoće oka, kod ovih pacijenata može da dođe i do upale pojedinih žlezda, što dovodi do nastanka čmička – kaže naš sagovornik.

S obzirom na to da blefaritis nije teško oboljenje koje ugrožava oko, mnogi pacijenti se ne leče, pogotovu oni sa blažim simptomima. Ipak, kako upućuje dr Marjanović, kod malog broja pacijenata može da dođe do težeg oštećenja kapaka.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Kolačići koje možeš grickati cijele jeseni

Vanja A

Ukusni kuglof od bundeve za jesenje dane!

Vanja A

Skriveni signali koji odaju da ti tijelo stari prije vremena

V.R.

Ostavite komentar