12. Aprila 2021.

Zlato uzmiče – ko ga “prestiže”?

Big Portal

XRP je zasijao na tržištu kriptovaluta jer su njegovi advokati postigli dve značajne “etapne pobede” u borbi protiv regulatora SEC-a, koji je u decembru podigao tužbu protiv XRP-a zbog navodne prodaje Ripple-a za 1,3 milijarde dolara u nesigurnim vrednosnim papirima.

Vrednost XRP-a porasla je neverovatnih 140 posto u proteklih nedelju dana, a jutros je koštala 1,48 dolara. Nakon poprilične “muke”, bitkoin je tek u subotu ujutro probio psihološku granicu od 60 hiljada dolara, što bi trebalo otvoriti put za nove rekorde, piše kolumnista portala SEEbiz Siniša Malus. Institucionalni investitori igraju sve veću ulogu, a mali investitori ulaze kako ne bi propustili voz. Klasični FOMO efekt. No, sve veću ulogu bitkoina definitivno ne treba zanemariti.

U međuvremenu, iter, druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, približila se nivou od 2.200 dolara, samo nekoliko dana nakon što je prvi put probila 2.100 dolara.

Blumberg piše da bitkoin sve više istiskuje zlato kao ulaganje koje štiti investitore od inflacije. U vreme kada prinosi obveznica rastu, bitkoin takođe raste, a zlato takav trend ne sledi. Kako se ulagači sve više plaše inflacije, BTC ne beleži rekorde i zlato se nigde ne kreće. Prilivi u fondove vezane za zlato opadaju, a razne kriptovalute jačaju.

Za razliku od zlata, čija cena raste uglavnom kada se privredni rast usporava, vrednost bitkoina raste ruku pod ruku s jakom privrednom aktivnošću, kada prinosi obveznica takođe rastu. Upravo se to sada događa. Iako postoje i rizici (bitkoin se srušio nekoliko puta i pao je svojevremeno za 80% vrednosti), u vreme sve veće digitalizacije, bitkoin je postao ozbiljna investicijska klasa s ogromnim potencijalom za dalji rast.

Iznad svega, postala je vrlo tražena alternativa klasičnim valutama zbog svoje ultra labave monetarne politike čiji su rezultati nepredvidljivi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare