11. Septembra 2021.

“Zlatni septembar” u Banjaluci! Obilježavanje mjeseca podrške djeci oboljeloj od raka

Big Portal

Povodom obilježavanja “Zlatnog septembra”, volonteri i mladi iz Udruženja “Iskra” na Trgu Krajine dijele zlatne trakice, promotivni materijal i balone s ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme sa kojima se suočavaju porodice i djeca oboljela od raka.

Član Udruženja “Iskra” i osnivač Mreže mladih liječenih od raka u Republici Srpskoj Miloš Malešević rekao je novinarima da je, zahvaljujući radu Udruženja, poboljšana situaciju kada je riječ o stigmatizaciji ove djece i mladih, dodajući da mnogo ljudi ne voli da priča o ovoj bolesti, pogotovo kod djece.

“Treba da radimo na tome da objasnimo da je to bolest kao i svaka druga i da oboljeli ne treba da budu stigmatizovani. Djeca koja se liječe ne treba da budu izolovana u društvu, jer će se, prije ili kasnije, kada se završi liječenje vratiti u normalan život i treba da budu prihvaćeni”, naglasio je Malešević.

Predsjednik Udruženja “Iskra” Dijana Berić izjavila je novinarima da prevencije u principu nema, ali da rana dijagnoza maligne bolesti znači veće šanse za izlječenje.

Ona je navela da se na Odjeljenju dječije hematoonkologije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske godišnje liječi tridesetak djece.

“Podaci za Srpsku nisu baš pouzdani, a jedan od razloga je to što nemamo kancer-registar za djecu iz kojeg bi se mogle dobiti informacije o broju oboljelih i osmišljavati nove politike u pogledu lijekova i svega drugog”, kaže Berićeva.

Ona je istakla da je Roditeljska kuća od velike važnosti za djecu koja se liječe od malignih bolesti na UKC Republike Srpske a nisu iz Banjaluke, jer je kuća namijenjena za smještaj djece iz svih krajeva Srpske.

“Nedavno smo obilježili pet godina postojanja Roditeljske kuće u kojoj je do sada više od 120 porodica dobilo, ne samo smještaj, nego i sve ostalo što Roditeljska kuća pruža”, rekla je Berićeva.

Ona je najavila da će od 20.00 časova do ponoći zgrade Kulturnog centra Banski dvor i Gradske uprave Banjaluka biti osvijetljene zlatnom bojom – simboličnom bojom djece oboljele od malignih bolesti.

“Na taj način Banjaluka će se pridružiti drugim evropskim gradovima u obilježavanju ‘Zlatnog septembra’ i pružanja podrške djeci koja se bore sa kancerom”, zaključila je Berićeva.

“Zlatni septembar” je globalna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima sa kojima se suočavaju, ne samo za vrijeme liječenja, nego i u periodu nakon njega, kada treba da se vrate u svoje matične sredine i nastave normalan život. Iz Udruženja su ukazali da maligna bolest djeteta mijenja život porodice iz temelja, a nevjerica, poricanje, panika i strah praćeni nesigurnošću i neizvjesnošću, tuga, ljutnja, depresija normalni su roditeljski osjećaji kod suočavanja sa dijagnozom.

“Porodica trpi ogroman teret jer je teška bolest djeteta zapravo bolest cijele porodice. Psihosocijalna podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima važan je, ali donekle zanemaren segment u tretmanu ove bolesti”, ističu iz Udruženja “Iskra”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare