Zlatni medaljon na aukciji zbog obnove Notr Dama - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zlatni medaljon na aukciji zbog obnove Notr Dama

U Parizu će na aukciju biti ponuđen zlatni medaljon, iskovan 1864. godine. Dobijeni novac će biti iskorišćen za obnovu katedrale Notr Dam, koju je 15. aprila zahvatio veliki požar. Do sada je prikupljeno oko milijardu evra putem Fondacije Notr Dam i drugih institucija.

Zlatni medaljon je težak 280 grama i napravljen je za potrebe obeležavanja obnove katedrale u drugoj polovini 19. veka. Na prednjoj strani je prikazana zapadna fasada katedrale, sa Bogorodicom i detetom.

„Najvažnija obnova katedrale tokom njene istorije, ona koja se pamti, bila je tokom vladavine cara Napoleona Trećeg. Arhitekti Violeu Le Duku, smatranom najvećim majstorom svog vremena, car je poverio završetak radova koji su trajali 15 godina. Monarh je kako bi pokazao zahvalnost po završetku obnove ponudio arhtiekti medaljon. On simboliše rekonstrukciju, a u današnjem kontekstu postaje simbol celog sveta“, objasnio je numizmatičar Alan Baron.

Čuvena katedrala je bila teško oštećena tokom francuske revolucije pa joj je bila potrebna obnova u drugoj polovini 19. veka. Sada je pred restauratorima takođe veliki posao.

„Za potrebe obnove katedrale svi se nadamo da će radovi brzo napredovati i biti što pre završeni, da će svi učiniti napor i učestvovati u tom procesu“, rekao je Baron.

Zlatni medaljon je procenjen na oko 50.000 dolara, a provizija posle aukcije će biti nekoliko hiljada evra.

„Svaki evro je važan jer ne znamo koliko će novca biti potrebno na kraju za obnovu katedrale. Iako su biznismeni Arno i Pino dali zajedno 300 miliona evra, što je ogroman novac, ponosan sam i dirnut zbog napora mnogih običnih porodica koje ne zarađuju mnogo, a koje su poslale čekove na po 10, 20 ili 30 evra“, istakao je generalni direktor Fondacije Notr Dam, Kristof Roselo.

Francuske vlasti su procenile da će obnova u požaru oštećene katedrale trajati pet godina, ali stručnjaci nisu sa time saglasni – smatraju da će biti potrebno više vremena.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Pjevač Aron Karter ostavio vjerenicu sedam dana nakon što mu je rodila dijete

Vanja A

Ed Sheeran i Elton John zajedno u novoj prazničnoj pjesmi

Vanja A

Muž zasadio šumu u obliku gitare za svoju pokojnu ženu!

Vanja A

Ostavite komentar