Zlatni kavez: "Selo bogataša" u Kini svojim stanovnicima oduzima sve ako se odsele (VIDEO) - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zlatni kavez: “Selo bogataša” u Kini svojim stanovnicima oduzima sve ako se odsele (VIDEO)

Huaksi je nekada bilo siromašno selo. Sada je najbogatije selo koje polaže veto na bogatstvo svog stanovništva. Smješteno u pokrajini Jiangsu, selo Huaksi sadrži neboder na 72 sprata, tematski park, obilje luksuznih vila i nebo kojim kruže helikopteri. Selo broji oko 2000 stanovnika, a među njima nema siromaha. Na bankovnim…

Huaksi je nekada bilo siromašno selo. Sada je najbogatije selo koje polaže veto na bogatstvo svog stanovništva.

Smješteno u pokrajini Jiangsu, selo Huaksi sadrži neboder na 72 sprata, tematski park, obilje luksuznih vila i nebo kojim kruže helikopteri. Selo broji oko 2000 stanovnika, a među njima nema siromaha. Na bankovnim računima mještani nemaju ispod 143 hiljade dolara i svi žive u vilama. S toga, selo opravdano nosi naziv „Selo bogataša”.

Za život u izobilju ipak postoji pravilo: Ukoliko napustite selo, gubite sve što imate.

S obzirom na to da većina stanovnika radi 7 dana u nedjelji, jedino gdje mogu da potroše novac je njihovo selo, u kom ne postoje ni kafići ni klubovi.

Javni saobraćaj odvija se vazdušnim putem – helikopterima, tako da su stanovnici sela Huaksi za svega nekoliko minuta u okolnim gradovima. 

Tematski park sadrži replike slavnih kineskih građevina, kao što je Kineski zid i Zabranjeni grad.

Nakon što je selo zaintrigiralo medije, zbog godišnjih prihoda stanovništva, lokalne vlasti su izgradile fascinantnu stambenu građevinu, na 72 sprata, visoku 328 metara (viša od Ajfelovog tornja). Njena izgradnja koštala je oko 430 miliona dolara.

Porijeklo bogatsva je nepoznato, a mediji u selo mogu da uđu jedino ako dobiju dozvolu.

Zanimljivo je da je selo prije 30-ak godina bilo poput prosječnih kineskih sela, siromašno, sa svega 600 stanovnika. Poznato je da je u tom trenutku partijski zvaničnik Vu Renbao objavio plan koji će donijeti prosperitet selu. Ubrzo je osnovano nekoliko firmi koje su zaposlile stanovnike i od njih stvorile bogataše.

Izvor: Punkufer.hr

Danas objavljeno

Najljepša Ruskinja u bezobraznom korsetu u kom jedva diše

V.R.

Teleskop Džejms Veb opet oduševio prikazima Neptuna i „iskričave” galaksije

V.R.

“Ovo je prvi pokušaj čovjeka da pomjeri nebesko tijelo”

Zeljka

Ostavite komentar